Μία αναζήτηση στο google δίνει τουλάχιστο 300.000 σελίδες πληροφοριών για τον γιατρό που άλλαξε την ιστορία της MS.
Ο Δρ. Zamboni είναι καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ferrara και υπεύθυνος του Κέντρου Αγγειακών Παθήσεων της ίδιας πόλης. Σκοπός αυτού του ερευνητικού κέντρου είναι η προώθηση της γνώσης στο πεδίο των αγγειακών ασθενειών για το μεγαλύτερο δυνατό όφελος του ασθενούς.
Ο Δρ. Zamboni ερευνά τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια για περισσότερο από 27 έτη. Εργασίες του, πριν την ενασχόλησή του με την πολλαπλή σκλήρυνση, αφορούν την επίδραση των γονιδίων στα φλεβικά έλκη, τις επεμβάσεις αποκατάστασης στα έλκη, την παρουσία σιδήρου στη φλεβική ανεπάρκεια, την δημιουργία παράπλευρου δικτύου στις φλεβικές παθήσεις, καθώς και την δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού σε περιοχές με φλεβικά έλκη – οι τίτλοι είναι διαθέσιμοι στη βάση του pubmed.
Εκτός από την Ιταλία, στην οποία σπούδασε, έχει εργαστεί στο Τμήμα Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου του San Fransisco, ενώ υπήρξε και συγγραφέας, μαζί με τον παγκοσμίου φήμης αγγειοχειρουργό Dr. Claude Francesci, του βιβλίου Principles of Venous Hemodynamics (2009).
Ως ειδήμων των φλεβών, αναγνωρίζει την περιφλεβική τοποθέτηση σιδήρου ως ένδειξη φλεβικής ασθένειας – το εύρημα εντοπίζεται τόσο στις χρόνιες φλεβικές ασθένειες των κάτω άκρων, όσο και στις εστίες της πολλαπλής σκλήρυνσης. Άλλοι δείκτες φλεβικής ασθένειας για έναν γιατρό είναι η παρουσία φιβρίνης στις φλέβες (ορατή τόσο στα κάτω άκρα ενός ασθενούς με φλεβική ανεπάρκεια, όσο και στις εστίες ενός ασθενούς με σκλήρυνση) καθώς και η τιμή της αιμοσιδερίνης στα ούρα. Όλα αυτά τα ευρήματα θεωρούνται παθογνωμικά για φλεβική ανεπάρκεια από Αγγειολόγους.
H αυξημένη φλεβική πίεση στα κάτω άκρα είχε περιγραφεί νωρίτερα ως αποτέλεσμα άλλοτε εμποδίου στη ροή (blockage), άλλοτε παλινδρόμησης λόγω ανεπαρκούς βαλβίδας (reflux).
Τέτοιου τύπου στενώσεις, βαλβιδικές ή δακτυλίου, έχουν περιγραφεί στο σύνδρομο CCSVI.
Όταν ο Δρ. Zamboni άρχισε να μελετά τις εστίες ασθενών με σκλήρυνση, διαπίστωσε πως όλες τους γειτνιάζουν σε φλέβες, και μάλιστα εξαπλώνονται αντίθετα από τη φορά του αίματος – ένδειξη παλινδρόμησης. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τον Dr. Haacke, που εντόπισε σίδηρο στον εγκέφαλο ασθενών με σκλήρυνση, ο οποίος σίδηρος συσσωρεύεται ακολουθώντας αντίστροφη φορά – ένδειξη παλινδρόμησης.
Η κοινή γνώμη, ιατρική και μη, δυσκολεύεται να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν οι απαντήσεις στην σκλήρυνση να δίνονται από έναν Αγγειοχειρουργό. Όταν είσαι ακόμη με μία εστία στο κεφάλι, αδιάγνωστος, ή με ένα μεμονωμένο επεισόδιο, για τη Νευρολογία/αυτοανοσία είσαι πολύ καλά ακόμη, είσαι στην αρχή, και αρκετά πράγματα μπορούν να αναχαιτιστούν. Για αυτούς, η ασθένεια ξεκινάει με τη διάγνωση. Ούτως ή άλλως, αδυνατούν να σε διαγνώσουν με άλλο τρόπο. Όταν είσαι ακόμη με μία εστία στο κεφάλι ή με λίγα μεμονωμένα επεισόδια, για τη θεωρία του CCSVI είναι ήδη αργά: ο εγκέφαλος έχει υποστεί αρκετή βλάβη ώστε να αρχίσει να δίνει συμπτώματα. Για τους δεύτερους, η ασθένεια ξεκινάει με την εμβρυογένεση.
Ο πρώτος θα θεωρήσει πως στην αρχή της ασθένειας είσαι σε πολύ καλή κατάσταση, αφού δεν έχεις πολλές εστίες ή ελλείμματα, και μπορεί να παραμείνεις έτσι για καιρό. Ο δεύτερος θα κρίνει πως στο πρώτο επεισόδιο είναι ήδη αργά, πως η φλεβική ανεπάρκεια έχει γίνει συμπτωματική πλέον και η ισορροπία έχει γείρει εναντίον σου στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όπως είπε και ο Dr. Sclafani, “you need quite a lot of brain damage before the symptoms start”.
Πόσο διαφορετικές αντιμετωπίσεις που οδηγούν σε πόσο διαφορετικά αποτελέσματα.
Από τους δύο, λύση μπορεί να προσφέρει μόνο αυτός που προτείνει και ορισμένες αιτίες. Διαλέχτε.
Για τον Dr. Paolo Zamboni, η σκλήρυνση έχει ξεκάθαρα και φλεβικό χαρακτήρα, ενώ το CCSVI έχει παθογενετικό ρόλο στην σκλήρυνση.
Recent Comments