Θέατρο του παραλόγου

Καθημερινά βρίσκεις αφορμή τελικά για ένα νέο ποστ.

Το ερώτημα που μου προέκυψε είναι: πόσες από τις συμβουλές των Νευρολόγων σήμερα όχι μόνο δε βοηθάνε, αλλά τελικά κάνουν κακό στην εξέλιξη της MS?

Είμαι προκατειλημμένη υπέρ της ΧΕΝΦΑ, όπως είμαι βέβαια και για τον ηλεκτρομαγνητισμό και τη βαρύτητα, αν θεωρείται αυτό προκατάληψη.  Ας γίνει κατανοητό στον αναγνώστη πως η προσωπική μου γνώμη, βάσει των μέχρι σήμερα ερευνών για τη Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια, αλλά και με αφορμή την προσωπική εμπειρία έπειτα από την αποκατάσταση της ΧΕΝΦΑ, είναι πως η τελευταία προκαλεί την σκλήρυνση.

Αυτό μένει να αποδειχθεί.  Να θυμήσουμε πως μέχρι σήμερα τίποτα δε συνηγορεί εναντίον της, ενώ αντίθετα η αυτοάνοση υπόθεση βάλλεται σοβαρά.

Άρα το ποστ αυτό γράφεται στη βάση της υπόθεσης πως η ΧΕΝΦΑ είναι η αιτία της σκλήρυνσης.

Αν λοιπόν αυτό ισχύει, υπάρχουν σημεία στα οποία η Νευρολογία όχι μόνο δε βοήθησε, αλλά επιδείνωσε κιόλας τα πράγματα;  Το ότι κάποιες φορές αυτό συνέβαινε χωρίς επιστημονικά ερείσματα καθιστά τις πράξεις της malpractice, αλλά αυτό δε θα συζητηθεί τώρα.

Από προσωπική εμπειρία, που φαντάζομαι τη συμμερίζονται αρκετοί, έχω να καταθέσω τις εξής συμβουλές, που αποδεικνύονται μπούμερανγκ εν όψει ΧΕΝΦΑ:

–  Να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία.

Έτσι αποφεύγει κανείς και τη φυσική σύνθεση της βιταμίνης D.  Το ενδοθήλιο καθίσταται λιγότερο προστατευμένο.  Η ρήξη του αιματεγκεφαλικού φραγμού συμβαίνει ευκολότερα.  Οι ώσεις είναι πιο συχνές.

–  Δε χρειάζεστε βιταμίνες.

Όχι, καμία.  Ούτε ιχθυέλαιο, που προστατεύει τα αγγεία, ούτε B, C, E και λοιπά αντιοξειδωτικά, που απομακρύνουν τις τοξίνες της κακής κυκλοφορίας αίματος.  Σήμερα οι επεμβατικοί ακτινολόγοι συνιστούν κάποιες από αυτές εφ΄όρου ζωής, μετά την αγγειοπλαστική.  Η συγκέντρωση σιδήρου και οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται μπορούν μερικώς να αντιμετωπιστούν με τα παραπάνω συμπληρώματα διατροφής.  Σε αντίθετη περίπτωση, τα αποτελέσματα του νευροεκφυλισμού είναι εμφανέστερα.

–  Πρέπει να κάνουμε οσφυοπαρακέντηση.

Πέρα από τη μη χρησιμότητα της επέμβασης αυτής για τη διάγνωση, όπως θέλουν, της MS, υπάρχει και αντένδειξη στο να συμβαίνει αυτή όταν υπάρχει increased intracranial pressure.  Ως αυτοάνοση, η σκλήρυνση δε θεωρούνταν πως χαρακτηριζόταν από αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, η διαταραχή στη ροή των υγρών όμως στα πλαίσια της ΧΕΝΦΑ δεν αποκλείει η οσφυοπαρακέντηση να κάνει και κακό τελικά.

–  Μην αγχώνεστε, όλα θα πάνε καλά.

Αυτή είναι μία από τις χειρότερες συμβουλές.  Ο ασθενής είναι φυσιολογικό να αγχωθεί, και καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσει το stress του ως κίνητρο αναζήτησης βοήθειας ή διεξόδων από την κρίση του.  To άγχος μπορεί και να μας κινητοποιήσει.  Να διαβάσουμε περισσότερο.  Σε καμία περίπτωση κανείς δε μπορεί να πει αν τα πράγματα θα πάνε καλά ή κακά.  Ο εφησυχασμός των ασθενών τους αποτρέπει από την ανάληψη δράσεων που θα μπορούσαν τελικά να τους βοηθήσουν.  Αυτό που χαίρομαι τελικά στους Επεμβατικούς σήμερα είναι ότι κανείς τους δε λέει με ασφάλεια, ούτε καν για το φλεβικό πρόβλημα, πόσω μάλλον για το νευρολογικό, πως όλα θα πάνε καλά.  Καλύτερα να ξεκινάει κανείς από την αντίθετη κατεύθυνση: τα πράγματα μπορεί να μην πάνε καθόλου καλά.  Έχω εναλλακτικό σενάριο επιβίωσης για αυτή την περίπτωση;

– Συνεχίστε τη ζωή σας όπως και πριν.

Ο γιατρός δεν επιμένει στη διακοπή, π.χ., του καπνίσματος που ενθαρρύνει την υποξία και την κακή κυκλοφορία του αίματος.

Είναι στη φύση της ασθένειας να οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο τον ασθενή: πίνεις λιγότερα υγρά, για να μη χρειάζεσαι συχνά τουαλέτα, με αποτέλεσμα πιθανόν την αφυδάτωση και τη μείωση και της διατομής των φλεβών.  Έχεις κόπωση ή κινητικά προβλήματα, και αποφεύγεις τη σωματική άσκηση, με αποτέλεσμα η απουσία αεροβικής να επιβραδύνει τη ροή.  Έχεις κατάθλιψη, συχνά απευθείας εξ αιτίας της νόσου, και ψέγεις τη δική σου ανεπάρκεια, καταλήγοντας σε μεγαλύτερη κατάθλιψη, δευτερογενή πλέον.

Και τα φάρμακα;  Καλή τη πίστει, αυτά θα αναρωτιόμουν φωναχτά: δεν έχουν κάνει η χρόνια λήψη κορτιζόνης και ιντερφερόνων ζημιά στη φυσική δυνατότητα του οργανισμού επανόρθωσης των βλαβών μέσω της απαραίτητης διαδικασίας της φλεγμονής;  Δεν έχει οδηγήσει η μιτοξανδρόνη σε καρδιομυοπάθειες, και άρα σε αδυναμία, πιθανόν, πραγματοποίησης της αγγειοπλαστικής στους εν λόγω ασθενείς;  Δεν έχουν οδηγήσει σε λοιμώξεις και μη αναστρέψιμες βλάβες τα ανοσοκατασταλτικά; Έχουν πεθάνει άνθρωποι από το Tysabri και έχουν προσβληθεί από καρκίνο εξ αιτίας του Fingolimod.  Και όχι μόνο.  Τα φάρμακα όχι μόνο δεν καθυστερούν την αναπηρία, αλλά μειώνουν ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής.  Προκαλούν, με τη σειρά τους, επίσης κόπωση, κατάθλιψη, πνευματική σύγχυση – απαραίτητα συστατικά, δηλαδή, για να κλείσει κανείς τον υπολογιστή του και να μη θέλει να συνδιαλεχθεί με κανέναν φίλο ή άλλο ασθενή που, καλή τη πίστει πάλι, μιλάει για τη φλεβική ανεπάρκεια.  Γιατί να μη θεωρήσουμε πως, όχι μόνο η ίδια η νόσος, αλλά και τα φάρμακα (και πολλές φορές χρειάζονται και άλλα φάρμακα πάνω στα φάρμακα) που τη συνοδεύουν δεν κλέβουν από τον ασθενή την πνευματική ικμάδα να αμφισβητήσει υγιώς την κατάσταση και να διαβάσει με καθαρό μυαλό έρευνες και μελέτες;

Ούτε ο ασθενής ούτε ο Νευρολόγος ξέρουν τί είναι η σκλήρυνση.  Ξεκινούν και οι δύο στη βάση της αυτοάνοσης υπόθεσης.  Με το πέρας του χρόνου, η νόσος και οι αγωγές που τη συνοδεύουν έχουν επιφέρει αρκετές αδυναμίες στον ασθενή, συμπεριλαμβανομένης και της πλέον άμεσης: της αδυναμίας να αντιληφθεί ο ασθενής πως για το γεγονός ότι αυτός εξακολουθεί να μην είναι καλά μπορεί να ευθύνεται και ο γιατρός.

Τα επιστημονικά ποστ εναλλάσσονται με τα προσωπικά σε αυτό το μπλογκ.  Σίγουρα τα δεύτερα δεν έχουν τον αλάθητο  ή διασταυρώσιμο χαρακτήρα των πρώτων, όμως διαθέτουν την ακλόνητη πλην μη μεταδόσιμη προσωπική εμπειρία.  Αν η ΧΕΝΦΑ αποδειχθεί αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης, κάποιοι θα προλάβουν τα χειρότερα.  Αν η ΧΕΝΦΑ αποδειχθεί αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης, σε πολλά πράγματα η Νευρολογία τα χειρότερα τα επιδείνωσε κι άλλο.

  1. mortal_engine

    Με τέτοιες συμβουλές αποπροσανατολισμού της προσοχής έγινε η ΠΣ ταμπού. Κάποιοι κατάφεραν και την ξέχασαν, αυτή όμως όχι. Πώς να προφασιστείς ότι δεν βλέπεις αυτό που είναι διαρκώς παρόν; Μάλλον ψέματα θα πεις. Στον εαυτό σου.

  2. Χαίρομαι που κάποιος μπορεί και ακούει τις σκέψεις μου και καταφέρνει να τις υποτυπώσει με τρόπο κατανοητό για όλους. Χωρίς φανφάρες , χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς ματαιοδοξία.

Leave a Comment