Πολυκεντρική μελέτη επιβεβαιώνει τη συσχέτιση CCSVI και MS

710 ασθενείς με MS εξετάστηκαν με υπέρηχο σε έξι διαφορετικά κέντρα, πέντε στην Ιταλία και ένα στον Καναδά. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε από εννέα διαφορετικούς ειδικευμένους ακτινολόγους, και με τρία διαφορετικά μηχανήματα.  Η εξέταση έγινε βάσει κριτηρίων Ζαμπόνι.

Σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές, μεταξύ των έξι κέντρων, όσον αφορά το ποσοστό διάγνωσης του CCSVI στους ασθενείς, αλλά διαπιστώθηκε σταθερά η πιο συχνή εμφάνιση του CCSVI σε ασθενείς με μεγαλύτερο EDSS σκορ.  Επιπλέον, το ίδιο το CCSVI ήταν εμφανέστερο σε γηραιότερους ασθενείς ή ασθενείς που διαγνώστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία.

86% των ασθενών με MS διαγνώστηκαν και με CCSVI, και οι συγγραφείς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το κριτήριο 3 (B-mode evidence of stenosis) να μην εντοπίστηκε σε όλους τους ασθενείς, αφού υπήρχαν ασθενείς με ανώμαλη αιμοδυναμική, αλλά κανένα ίχνος “στένωσης” – και το αντίστροφο.

Συνολικά, η πολυκεντρική μελέτη, που έγινε και με συνεργασία νευρολόγων, στηρίζει την υπόθεση συσχέτισης του CCSVI με την MS, χαρακτηρίζοντας το CCSVI παράγοντα που είτε ενθαρρύνει την εμφάνιση της MS είτε επιδεινώνει την ίδια τη νόσο. Προτείνουν μάλιστα, εφόσον το CCSVI είναι εμφανέστερο σε ασθενείς που διαγνώστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία, να συμπεριλάβουν αυτούς μόνο αρχικά στις τυφλές κλινικές δοκιμές.

Συμπερασματικά: υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ CCSVI και MS, και ειδικότερα μεταξύ παραμέτρων των δύο φαινομένων (π.χ. πιο συχνό CCSVI σε ασθενείς με μεγαλύτερη αναπηρία).  Η συσχέτιση των δύο φαινομένων είναι ισχυρή όχι μόνο στην εκδήλωσή τους, αλλά και στην εξέλιξή τους.

CCSVI in MS: clinical correlates from a multicentre study

 Από την Ιταλία, με αγάπη.

 1. Δεν υπάρχει μόνο συσχέτιση, αλλά και αναλογία κλινικών παραμέτρων μεταξύ CCSVI και MS: όπως έχει δειχθεί παλαιότερα, όσο χειρότερες οι εξωκρανιακές στενώσεις, τόσο χειρότερο το hypoperfusion των ασθενών. Όσο περισσότερες οι εξωκρανιακές στενώσεις, τόσο μικρότερη η απεικονισιμότητα των φλεβών εντός του εγκεφάλου.

 2. Οι μέθοδοι, τρόποι διάγνωσης του CCSVI μπορούν να εντοπίσουν “στενώσεις”, προβλήματα στις βαλβίδες στις σπονδυλικές φλέβες;

 3. Δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς που ασχολείται με προβλήματα στις βαλβίδες των σπονδυλικών φλεβών σήμερα. O Δρ. Sclafani προτίθεται, είπε, να τις ψάξει από το 2012 και μετά. Ο υπέρηχος μόνο τις ελέγχει μπροστά, στην όρθια θέση. Όσο ξέρω, ένδειξη διαταραχής στη ροή των σπονδυλικών μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα στην άζυγο. Επίσης έχω ακούσει για υποπλαστικές σπονδυλικές. Αλλά για βαλβιδικές ανωμαλίες ακόμη όχι.

 4. Απ’ ότι καταλαβαίνω δεν είναι εύκολα προσπελάσιμες επεμβατικά και άρα αφού δεν μπορούν να επέμβουν σε κάποιο πιθανό πρόβλημα βαλβίδων στις σπονδυλικές φλέβες δεν έχουν κανένα λόγο να το ψάξουν. Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί η “ρίζα του κακού” σε πολλές περιπτώσεις να βρίσκεται στις σπονδυλικές φλέβες.
  Από το 2002 πριν τη ΧΕΝΦΑ:
  http://www.ajnr.org/content/23/8/1418.full

 5. Thanks for the reminder, nowhere. Είναι η εργασία που νομίζω είχε σχολιασθεί παλαιότερα από τον mortal.

  http://ccsvitalk.gr/blog/?p=2643

Leave a Comment