Το IVUS ως θεραπευτικός οδηγός

Του IVUS συνέχεια – ευχαριστώ τεχνικέ sou για την εμφάνιση της σελίδας:

Επόμενο βίντεο του Dr. Sclafani από το ίδιο συμπόσιο είναι το σχετικό με τον IVUS όχι μόνο πλέον ως διαγνωστικό εργαλείο, αλλά ως θεραπευτικό οδηγό.  Όπερ σημαίνει πως ο ενδοαγγειακός υπέρηχος επιτρέπει ακριβή μέτρηση της στένωσης, και άρα του μεγέθους του μπαλονιού που θα επιλεγεί και της πολύ εστιασμένης περιοχής που θα γίνει η αγγειοπλαστική, ώστε, όπως είπαμε, να μη τραυματιστεί υγιής φλέβα.

Το IVUS επιτρέπει την πραγματοποίηση της φλεβογραφίας ακόμη και χωρίς σκιαγραφικό υγρό όταν, σπάνια, ο ασθενής εμφανίζει σοβαρή δυσανεξία σε αυτό (συνέβη μία φορά).

Υπάρχουν περιπτώσεις underdilation, που δικαιολογούν τις επαναστενώσεις, και overdilation, που επιφέρουν, πιθανόν, τραυματισμούς.  Ο ενδοαγγειακός υπέρηχος επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση και θεραπεία ακόμη και με ένα μπαλόνι.  Ασφαλώς και μπορεί να γίνει διάγνωση και αγγειοπλαστική και χωρίς IVUS, λέει ο Sclafani, όμως αυτό απαιτεί πολλαπλάσια ακρίβεια εκ μέρους του γιατρού πλέον.

Στο 04.52 λεπτό βρίσκεται ένας ενδιαφέρον πίνακας που αφορά το μέγεθος μπαλονιού που διαλέγει ο Dr. Sclafani βάσει της τιμής της cross-sectional area.  Η μέθοδός του είναι:

to go with the baloon that is approximately 50%-80% greater in the cross-sectional area than the measurement of the vein I am dilating.

Να ένας πίνακας που μπορεί να συζητηθεί με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο Επεμβατικό/Αγγειοχειρουργό και στην Ελλάδα.

 

Leave a Comment