Θάνατος μετά τη λήψη Gilenya

Η Novartis επιβεβαιώνει τον θάνατο ασθενούς με πολλαπλή σκλήρυνση, στις 23 Νοεμβρίου 2011, λίγες ώρες μετά τη λήψη του χαπιού Gilenya.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε και αποκλεισθεί, η συμμετοχή του χαπιού στο γεγονός του θανάτου, δήλωσε εκ μέρους της φαρμακευτικής εταιρείας ο Eric Althoff.

Καθώς μερικές από τις πλέον κερδοφόρες πατέντες της Novartis εκπνέουν, όπως το χάπι για την υπέρταση Diovan, το Gilenya ήταν/είναι το χάπι που υπόσχεται να αυξήσει τις πωλήσεις για λογαριασμό της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας.  Ο θάνατος κινητοποίησε τους επενδυτές, που ανησυχούν για το οικονομικό προφίλ των κερδών τους.  Ο αναλυτής Tim Anderson τους καθησυχάζει, ωστόσο, πως έως το 2015 οι πωλήσεις του Gilenya θα έχουν φτάσει τα 1.4 δις δολλάρια.

Η ακριβής αιτία θανάτου παραμένει αδιευκρίνιστη, αν και ο ξαφνικός χαρακτήρας του γεγονότος παραπέμπει σε καρδιαγγειακό παράγοντα.  Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το χάπι προκαλεί βραδυκαρδία στους ασθενείς και χορηγείται με στενή παρακολούθηση.

Ο συγκεκριμένος ασθενής ξεκίνησε θεραπεία με το χάπι για πρώτη φορά μόλις μία μέρα πριν τον θάνατό του, στις 22-11-2011.

Novartis Confirms Patient Died After Starting Gilenya

Με άλλα λόγια: πέθανε ένας ασθενής με ΧΕΝΦΑ έπειτα από τη λήψη ανοσοκατασταλτικού.

Η επιστήμη θα πει: “Λυπούμαστε”.  “Ήταν σπάνιο, αλλά πιθανό”.  “Ήταν ατυχία”.  “Έτσι είναι η σκλήρυνση”.  “Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε”.  Η επιστήμη δε φέρει καμία ευθύνη για τον θάνατο και το δράμα των οικογενειών που ζουν τον θάνατο.

Η επιστήμη αύριο θα ξεχάσει το θέμα, και οι μόνοι που θα το θυμούνται για καιρό θα είναι οι οικονομικοί αναλυτές και μέτοχοι, με τον φόβο απώλειας κερδών.

Άλλοι 28.000 ασθενείς με τρεις κλειστές φλέβες θα πάρουν αύριο το Gilenya “ελαφρά τη καρδία”.  Όπως άλλωστε τους προειδοποιούν οι νευρολόγοι τους, η αγγειοπλαστική είναι επικίνδυνη και άσχετη με το πρόβλημά τους.

Πέθανε ένας άνθρωπος με τρεις κλειστές φλέβες λίγες ώρες μετά τη λήψη Gilenya.

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος.

Leave a comment ?

12 Comments.

 1. Καλό θα ήταν από τώρα να κρατάμε ένα αρχείο μόνο για τα εγκλήματά τους ώστε αργότερα να είμαστε έτοιμοι για τα δικαστήρια , πάνω σε αυτά που θα διεκδικήσει ο καθένας από εμάς να προσθέτουμε και τα παγκόσμιας εμβέλειας εγκλήματά τους .
  Το πόσα έχουν μείνει όμως κρυφά δεν θα το μάθουμε ποτέ .

 2. Είχαμε μία κουβέντα με την aliki αυτές τις μέρες στον (διαφημιστικό) τοίχο ενός νευρολόγου στο facebook, ο οποίος έκανε επικόλληση ένα ντοκιμαντέρ του BBC για τη ΧΕΝΦΑ, προσθέτοντας ο ίδιος τη συμβουλή να είναι προσεκτικοί οι ασθενείς με τους γιατρούς που παίζουν με τα όνειρά τους (εννοεί αγγειο-γιατρούς) γιατί η ΧΕΝΦΑ είναι απάτη! (θαυμαστικό). Ο έλλην νευρολόγος της συμφοράς προέρχεται από κορυφαίο κέντρο με εξειδίκευση στη σκλήρυνση, το Bochum της Γερμανίας (βλέπε Doepp, Gold, Krogias και ένα σωρό άλλοι που έκαναν υπέρηχο και δε βρήκαν τίποτα). Το κέντρο τους εξειδικεύεται στην πρόγνωση PML του Tysabri. O νευρολόγος λοιπόν χαρακτηρίζει τη ΧΕΝΦΑ απάτη, και στη μεγάλη κουβέντα μας δεν παρέθεσε ούτε ένα επιχείρημα να στηρίξει την κρίση του. Χλεύασε τον Ζαμπόνι ως “τουριστικό γραφείο ταξιδιών Zamboni”, διαβεβαιώνει και αυτός πως η σκλήρυνση είναι αυτοάνοση, και αποχώρησε από την κουβέντα πάνω στα δύσκολα, όταν μπήκαμε σε λεπτομέρειες περί ΧΕΝΦΑ. Αποχώρησε μάλλον αλαζονικά. Μας ευχήθηκε ο θεός να μας έχει καλά, με οίκτο μάλλον γιατί του φανήκαμε αδιόρθωτες και πεισματάρες. Ο ίδιος νευρολόγος έσβησε όσα περσινά σχόλια του έχουμε κάνει για τη ΧΕΝΦΑ και προτείνει με χαρά και το Gilenya. Ζήτω η δημοκρατία, ο ορθός λόγος και τα ανοιχτά μυαλά!

  Τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Νευρολόγοι τριαντάρηδες με φρέσκα (; ερωτηματικό) μυαλά που καθορίζουν τις κινήσεις της μάζας στο facebook, αναφέρονται στη ΧΕΝΦΑ ως απάτη. Και πάντα χωρίς επιχειρήματα. Έσωσα τη συνομιλία, και καλή μας τύχη.

 3. Καλά εδώ τώρα βγαίνουν και στην τηλεόραση και λένε τέτοιες ιστορίες προκειμένου να “προστατέψουν” τον κόσμο από το μπαλονάκι που είναι τόσο επικίνδυνο !
  Εγώ χάρηκα με τη συνομιλία που είχαμε με τον ” ας μη χαρακτηρίσω” υποψήφιο νευρολόγο , γιατί φάνηκε πως είναι άσχετος και εντελώς ανενημέρωτος .
  Επίσης μου δόθηκε η ευκαιρία να του παρουσιάσω και τα συναισθήματά μου ως ασθενής που κορόιδευαν με τα φάρμακά τους τόσον καιρό . Νομίζω πως όσο και να μας χλευάζει , κάπου στο βάθος μας φοβάται , όχι εμάς προσωπικά αλλά τον ασθενή που αντιλαμβάνεται το παιχνίδι που παίχτηκε στην πλάτη του και παίζεται ακόμα .Χτες ήμασταν 100, σήμερα 1000 αύριο 10.000 και σε 2 -3 χρόνια 3.000.000. Ποιός θα τους σώσει από το αγανακτισμένο πλήθος?

 4. Η αργή αλλαγή δε φέρνει αντίδραση, και φοβάμαι aliki πως αυτό θα ισχύσει στην περίπτωσή μας. Δε θα αντιδράσουν περισσότεροι από αυτούς που ήδη αντιδρούν. Δηλαδή 7 😕

 5. Για να αντιληφθεί aliki ένας ασθενής το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη του, θα πρέπει πρώτα να αντιληφθεί ότι το gilenya, ας πούμε, επειδή αρχικά κυκλοφόρησε σαν ανοσοκατασταλτικό για την αντίδραση απόρριψης στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, θα μπορούσε να έχει κάποιο αποτέλεσμα πάνω του μόνο στην περίπτωση που είχε κάνει μεταμόσχευση μυελίνης. Και θα πρέπει επίσης να αντιληφθεί ότι επειδή στις μεταμοσχεύσεις το ανοσοποιητικό πολύ σωστά βλέπει το ξένο μόσχευμα σαν ξένο, όταν ο γιατρός του προτείνει gilenya, είναι σαν να του λέει ότι το ανοσοποιητικό του πολύ σωστά βλέπει την μυελίνη σαν ξένη και άρα ότι η μυελίνη συμπεριφέρεται σαν ξένη και να τον ρωτήσει γιατί αφού του λέει με άλλα λόγια ότι το ανοσοποιητικό του λειτουργεί σωστά και η μυελίνη λάθος, του προτείνει φάρμακο εναντίον αυτού που λειτουργεί σωστά και τίποτα που θα διορθώσει αυτό που λειτουργεί λάθος. Δεν θα υπάρξει ποτέ κανένα αγανακτισμένο πλήθος

 6. mortal_engine

  Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Νομίζω ότι παρόλο που η αποκατάσταση του CCSVI θα επισημοποιηθεί σύντομα, δε θα αποκαθηλώσει το βασίλειο της ανοσοφαρμακολογίας. Για πολλά χρόνια αυτά τα δύο θα συνυπάρχουν, όπως τα ακριβά Windows με το δωρεάν Linux, το ακριβό Microsoft Office με το δωρεάν Open Office κλπ. Άλλωστε οι φαρμακο-εταιρίες έχουν πολλές ουσίες στη γραμμή παραγωγής (pipeline) και δεν πρόκειται να τις εγκαταλείψουν πριν βγάλουν τουλάχιστον τα λεφτά των ερευνών που έγιναν για αυτές.

 7. κι εγω συμφωνω με ολους τους προλαλησαντες
  γραφω ομως γιατι εδω πρεπει ισως να γραψουμε κι οι 7 που αντιδρουν
  (πιστευω βεβαια οτι ειναι πολλοι περισσοτεροι, επειδη μεγαλος αριθμος ακουει προσεκτικα αλλα δεν μιλα, απλως κανει επιλογες)
  7 μερες, 7 θαλασσες, 7 σαμουραι

 8. Ε για πόσο θα μένουν σιωπηλοί ? Τι στο καλό … Για τη ζωή μας μιλάμε …

 9. Η υπόθεση της αυτοανοσίας είναι τόσο παράλογη, που κανείς δεν χρειάζεται τα λογικά που λέμε, για να επιλέξει να μην πάρει ή να κόψει τα ανοσοκατασταλτικά, όποιος μπορεί να επιλέξει με λογικά κριτήρια, ή δεν θα πάρει ανοσοκατασταλτικά καθόλου ή κάποια στιγμή, αν και όταν οι συνθήκες του το “επιτρέπουν” (λέγοντας συνθήκες εννοώ και το οικογενειακό περιβάλλον, γιατί δεν είναι καθόλου σπάνιο, μαζί με τους γιατρούς, να αποφασίζουν και γονείς, άντρας, γυναίκα, αδέρφια, οποιοσδήποτε πέρα από τον ίδιο τον ασθενή), θα τα κόψει είτε εμείς μιλάμε είτε δεν μιλάμε και θα έκανε το ίδιο ακόμα και αν δεν είχε ανακαλυφθεί το CCSVI. Από την άλλη όποιος, για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορεί να επιλέξει με λογικά κριτήρια, ότι και να λέμε, ακόμα και αν του μιλήσουν οι ίδιες οι φλέβες του και του πουν είμαστε κλειστές, άνοιξε μας, ακόμα και αν του μιλήσει το ίδιο το ΚΝΣ και του πει δεν έχω οξυγόνο να ανασάνω, άνοιξε τις φλέβες σου, ακόμα και τότε, αν ο γιατρός του δώσει για την ΠΣ ένα φάρμακο που είναι για τη διάρροια, θα το πάρει.
  Παρόλα αυτά, προσωπικά, προτιμώ το αναποτελεσματικό “μιλάω” από το επίσης αναποτελεσματικό “δεν μιλάω” και αυτός είναι ο λόγος που μιλάω, ενώ το θεωρώ αναποτελεσματικό (μάλλον).

 10. Στην παρούσα φάση, θα μπορούσαν οι ασθενείς να κάνουν τη διαφορά. Οι γιατροί δε μπορούν: εγωισμός, κατεστημένη γνώση, συνήθεια, πρωτόκολλα, ανία, προκατάληψη και ένα σωρό λόγοι δεν επιτρέπουν να κάνουν οι νευρολόγοι το βήμα. Οι ασθενείς θα μπορούσαν, γιατί το δικό τους σπίτι καίγεται. Αλλά δεν το κάνουν. Στην παρούσα φάση, ευθύνονται οι ασθενείς, τουλάχιστο αυτοί που είναι καλά στα μυαλά τους και στα πόδια τους. Και είναι αλήθεια πως δε χρειάζεσαι το CCSVI για να επιλέξεις να μην πάρεις φάρμακα, πόσω μάλλον αν έχεις και το ccsvi. Ορθή κρίση χρειάζεσαι.

 11. Θα μπορούσαν, αλλά αντί γι’ αυτό ανεβάζουν βιντεάκια με γνήσια παιδιά του Γκαίμπελς να ρίχνουν λάσπη, όλο και κάτι θα μείνει…
  Τότε, οι ναζί, έκαναν πειράματα γενετικής σε εβραίους, τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές, ανάπηρους, τώρα γιατροί κάνουν πειράματα με ανοσοκατασταλτικά σε ασθενείς με ΧΕΝΦΑ…

 12. η υποθεση της αυτοανοσιας δεν ειναι παραλογη… ειναι επεισοδιο των x-files. νομιζω πως οσοι απλα δεν δεχονται γενικα τις αυτοάνοσες καταστασεις στη ζωη τους ως σταση, κοιταν και παραπερα. οπως ομως η θρησκεια ειναι το οπιο του λαου, ετσι και η νευρολογια ναρκωνει το πνευμα… άλλωστε, αυτος ειναι ο λογος υπαρξης των ειδικων: να εξηγουν. οσον αφορα “αυτους που δε μιλαν” (τους ασθενης εννοω, ειναι σαν τους “ελληνες πολιτες” σημερα… περιμενουν με δοντια σφιγμενα να δους ως που θα παει, ξεροντας οτι τους δουλευουν… προσωπικα, προτιμω να σας διαβαζω, και να ψαχνω τα γραφομενα, γιατι θεωρω οτι ειστε πιο… ευφραδης και μελετημενοι απο μενα… άλλωστε, το γεγονός ότι τοοοοσοι εκαναν στην ελλαδα την επεμβαση, κάτι δειχνει απο μονο του.

Leave a Comment