Παραποίηση στοιχείων έρευνας για το CCSVI από νευρολόγο στο Kuwait

Τον προσεχή Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Νέα Ορλεάνη (βλέπε λινκ στη δεξιά στήλη του blog, “ανακοινώσεις”).  Μία από τις περιλήψεις εργασίας που είχαν κατατεθεί για να παρουσιασθούν ήταν η ακόλουθη:

Endovascular Treatment of Chronic Cerebro-Spinal Venous Insufficiency in Multiple Sclerosis: Preliminary Data from a Prospective Open-Label Study

 Raed Alroughani, Sulaiman Al-Khashan, Shekhar Lamdhade, Kuwait

Ο νευρολόγος Raed Alroughani θα παρουσίαζε δυσμενή αποτελέσματα της αγγειοπλαστικής του CCSVI στη σκλήρυνση, παρμένα από τη μακρόχρονη έρευνα του Κουβέιτ με τον αγγειοχειρουργό Dr. Tariq Sinan.

Δυστυχώς ούτε εσείς, ούτε εγώ μπορούμε να δούμε πλέον το περιεχόμενο αυτής της εργασίας, αφού αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας έπειτα από έντονη διαμαρτυρία του Δρ. Tariq Sinan σε αυτούς.  Τα σημεία της διαμαρτυρίας του είναι πολύ σοβαρά και έχουν ως εξής:

 • Ο γιατρός Dr. Raed Alroughani υπέβαλε την εργασία χωρίς να έχει πάρει έγκριση από την εθνική ερευνητική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας του Κουβέιτ.
 • Δεν έλαβε καν την έγκριση του βασικού εκπονητή της έρευνας Dr. Tariq Sinan.
 • O Dr. Raed Alroughani δεν ήταν ο βασικός νευρολόγος που λάμβανε μέρος στην έρευνα.  Ο βασικός ήταν ο Dr. Sulaiman Al-Khashan.
 • O Dr. Raed Alroughani δεν παρακολούθησε τους ασθενείς μετεπεμβατικά, γιατί ήταν εξ αρχής ενάντιος στην αγγειοπλαστική και υπέρ της φαρμακευτικής αγωγής.
 • Είδε μόνο 25% των ασθενών στη δική του κλινική μετεπεμβατικά.
 • Ο Dr. Raed Alroughani δε συνάντησε ποτέ από κοντά τους βασικούς εκπονητές της έρευνας Dr. Tariq Sinan, Dr. Hussain Safar, Dr. Muzaini και Dr. Al-Khashan προκειμένου να συζητήσουν από κοινού τα αποτελέσματα της έρευνας.
 • Ο Dr. Raed Alroughani υπέβαλε την εργασία χωρίς να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του έτερου νευρολόγου Dr. Al-Khashan.
 • O Dr. Raed Alroughani είχε δηλώσει εξ αρχής την πρόθεσή του να σταματήσει η αγγειοπλαστική του CCSVI στους ασθενείς με σκλήρυνση.
 • Η εργασία που υπέβαλε είναι και ψευδής και ανήθικη.
 • Η εθνική επιτροπή υγείας της χώρας μας αποφάσισε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται μετεπεμβατικά για δύο χρόνια οι ασθενείς από εμάς (Dr. Tariq Sinan), αφού ο εν λόγω νευρολόγος δε θέλει να συνεργαστεί.  Παρακαλούμε πολύ το θέμα να τεθεί υπόψη της ανώτερης επιτροπής της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η διαμαρτυρία του Dr. Tariq Sinan είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στο This Is MS.  Μετά τη διαμαρτυρία του, η εργασία του Dr. Alroughani αποσύρθηκε από το πρόγραμμα, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό ποιά θα είναι η τύχη της.

Αυτό, για να θυμηθούμε πως η έρευνα μπορεί να είναι και κατευθυνόμενη, και προκατειλημμένη.  Και για να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν νευρολόγοι εκεί έξω που θέλουν, πραγματικά, να μας στερήσουν/απαγορεύσουν τις αγγειοπλαστικές.  Τη μόνη πιθανότητα που έχουμε για να νιώσουμε καλύτερα, δηλαδή.

Όλοι θέλουμε να συνεργαστούν οι Επεμβατικοί με τους νευρολόγους.  Ξαφνικά όμως διαφαίνεται πως κάποιοι δε δουλεύουν οπωσδήποτε για να βρεθεί η αλήθεια, αλλά για να διατηρήσουν το κατεστημένο.  Σε βάρος της δικής μας υγείας.  Δε νομίζω ο Dr. Raed Alroughani να είναι ο μόνος.

 1. Μα δεν είναι αναγκαίο να έχει συμμετάσχει κάποιος γιατρός σε μια έρευνα ούτε να έχει συζητήσει με αυτούς που έκαναν την έρευνα για να παρουσιάσει σωστά αυτήν την έρευνα σε κάποιο συνέδριο, είναι αρκετό ότι έχει πάρει το αυτί του.
  Ούτε είναι αναγκαίο να παρακολουθεί τους ασθενείς μετεπεμβατικά για να βγάλει συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της επέμβασης και ειδικά για την επέμβαση απελευθέρωσης, αρκεί η παρακολούθηση ενός και μόνο ασθενούς που τα πηγαίνει άσχημα.
  Ούτε υπάρχει πρόβλημα αν η εργασία που υποβάλλει είναι ψευδής, τι είναι τα ιατρικά συνέδρια τεστ αλήθειας ή δικαστήρια; ορκίστηκε να πει την αλήθεια; όχι, άρα δικαίωμα του είναι να λέει ψέμματα

Leave a Comment