Πώς να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα στην MS, εις βάρος των ασθενών

Patient adherence to and tolerability of self-administered interferon beta-1a
using an electronic autoinjection device: a multicentre, open-label, phase IV
study

Πάρτε 120 ασθενείς, από 17 διαφορετικά κέντρα, και από 18-65 ετών. Πείτε τους ότι η MS που έχουν είναι αυτοάνοση και πως η παραμονή στη θεραπεία εγγυάται μειωμένο κίνδυνο υποτροπών και επιδείνωσης της αναπηρίας, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό (άλλωστε είστε προσεκτικοί στη διατύπωσή σας, δεν είπατε “μειωμένες υποτροπές” αλλά “μειωμένο κίνδυνο υποτροπών”).  Αν σας παραπονεθούν για κόπωση ή προβλήματα μνήμης, απαντήστε πως αυτά είναι αποτέλεσμα της κατάθλιψης που έχουν.

Multiple sclerosis (MS) is a chronic, inflammatory, degenerative, autoimmune disorder of the central nervous system with onset usually in young adulthood.

In some patients, forgetfulness and treatment fatigue may be exacerbated by cognitive deficits, depression and anxiety associated with MS.

Και τώρα, κάντε την κορυφαία, για την επιστήμη, πολυκεντρική έρευνα δώδεκα εβδομάδων: η χρήση αυτόματων μηχανημάτων για τις ενέσεις βοηθάει, άραγε, την παραμονή του ασθενή στη θεραπεία του και την καλύτερη ανοχή της θεραπείας;

Θεωρήστε επιτυχία να μπορέσει η πλειοψηφία των ασθενών να κάνουν περισσότερες από το 80% των ενέσεων που αναλογούν σε 12 εβδομάδες.  Όπερ και εγένετο.

Μη σκεφτείτε περισσότερο γιατί οι ασθενείς θεωρούνται, πριν τη δική σας έρευνα, πως δε μένουν πιστοί στη θεραπεία τους.  Αφού η θεραπεία βοηθάει, είναι πιθανό οι ασθενείς να μη μένουν πιστοί σε αυτή για άλλους λόγους, όπως π.χ. η κατάθλιψή τους:

Depression, a common symptom of MS, may reduce motivation, which may in turn reduce adherence. Indeed, depression has previously been reported to be a cause of treatment discontinuation [8]. No significant correlation between depression and adherence was observed in this study, however, and a longer study period would be required to explore the relation between depression and adherence to MS therapy.

Και αφού δε μπορείτε να εξηγήσετε περαιτέρω την κόπωση, την κατάθλιψη και τα προβλήματα μνήμης, ξοδέψτε χαρτί και μελάνι για να τη δημοσιεύσετε, στείλτε τη στην επιθεώρηση BMC Neurology, υπογράψτε και οι δεκατρείς (Ιταλοί) νευρολόγοι στην πρώτη σελίδα, και προωθήστε την ως μία σημαντική μελέτη που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μείνουν πιστοί στη θεραπεία τους και να είναι κομματάκι καλύτερα από υποτροπές.

Πάλι καλά που δεν ξεχάσατε να αναφέρετε τα αντικρουόμενα συμφέροντα που έχετε, λόγω συνεργασίας με φαρμακευτικές, σε 24 σειρές, καθώς και το γεγονός ότι χορηγός σας υπήρξε η Merck Serono.

To συμπέρασμα που μοιραστήκατε με την ανθρωπότητα: ναι, τα αυτόματα μηχανήματα βοηθούν, καθώς το 88.2% των ασθενών έκαναν περισσότερες από το 80% των δόσεων που τους αναλογούσαν για 12 εβδομάδες.  Wow.  Μπορώ να κοιμηθώ ήσυχη τώρα.

 1. Τι είναι τα αυτόματα μηχανήματα; Ρίχνεις κέρμα, στήνεις το μέλος του σώματος που θες και σου χτυπάει την ένεση;

 2. Μαζικη σφαγη. Αραγε καποια μερα θα στηνονται μνημεια “αγνωστων ασθενων, πεσοντων υπερ φαρμακευτικων”?

 3. Δεν περίμενα ποτέ πάντως οτι η αρρώστια μας θα βρίσκεται στη μέση τόσων συμφερόντων ώστε να μην επιτρέπουν τη λύση της με τέτοια λύσσα !
  Οι φαρμακευτικές και τα τσιράκια τους έφαγαν με χρυσά κουτάλια και δεν διανοούνται να τα αφήσουν κάτω για κανένα λόγο . Μα πόσο θα φάνε ακόμα ??
  Ίσως όσο κι εμείς τους σιγοντάρουμε και τους επιτρέπουμε .

 4. Pantws re seis, asxeta me thn sugkekrimenh arrwstia, epeidh exw gnwsto mou proswpo se farmakeutikh kai malista se arketa ‘upshlh’ tha elega thesi…
  Den boreite na fantasteite poso brwmaei to susthma!!! Pollaplasiaste auto pou exete sto mualo sas me to 100 kai tha exete mia taksi megethous.
  Anagouliazw kai mono pou to skeftomai, trelainomai kai mono pou blepw poso poustika douleueoun.

Leave a Comment