Καλύτερη ποιότητα ζωής στη σκλήρυνση

Μπορείτε πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με σκλήρυνση να είστε καλύτερα, σωματικά και νοητικά, χωρίς φάρμακα, αλλά ακολουθώντας κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής;

Ναι, ισχυρίζεται μία μακρόχρονη έρευνα από την Αυστραλία, που ισχυρίζεται πως βελτίωση στη σκλήρυνση μπορεί να επέλθει και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, και πως θα έπρεπε οι γιατροί να μην αγνοήσουν τις προτάσεις τους, που και οικονομικότερες είναι και χωρίς παρενέργειες.

Non-drug therapies should be considered as part of any comprehensive treatment plan for people with MS.

Health-related quality of life outcomes at 1 and 5 years
after a residential retreat promoting lifestyle modification
for people with multiple sclerosis

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα έπαιρναν μέρος, από τον Απρίλη του 2002, τρεις φορές τον χρόνο, για πέντε μέρες κάθε φορά, σε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για τις διατροφικές και κινητικές τους ανάγκες, το οποίο συνοψίζεται στις εξής αλλαγές στον τρόπο ζωής:

βιταμίνη D και ωμέγα 3 λιπαρά καθημερινά, έκθεση στον ήλιο 15 λεπτά 3-5 φορές την εβδομάδα, διαλογισμός-γιόγκα-ήπια άσκηση 30 λεπτά καθημερινά ή 5 φορές την εβδομάδα, φαρμακευτική αγωγή αν χρειάζεται.

Πάνω από 300 ασθενείς παρακολούθησαν τη σχετική επιμόρφωση για να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, και υπέβαλαν απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την ποιότητα ζωής τους στην αρχή της έρευνας, έναν χρόνο μετά τις προτεινόμενες αλλαγές, και πέντε χρόνια μετά τις προτεινόμενες αλλαγές.  Οι βελτιώσεις που είδαν ήταν εντυπωσιακές, όταν, μάλιστα, όπως αναφέρει η έρευνα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες επέλεξαν να μην πάρουν ανοσοτροποποιητικά:

Φανταστείτε, συνδυασμένες, την αγγειοπλαστική με μικρές αλλαγές στον τρόπο διατροφής ή άσκησης, πόσο σταθερά καλά αποτελέσματα μπορούν να δώσουν.  Τα περίφημα ανοσοτροποποιητικά, δοκιμασμένα στη διετία, επιφέρουν μείωση των υποτροπών κατά 30% περίπου, όταν η λήψη ωμέγα 3, βιταμίνης D, και η άσκηση μπορούν να σε βελτιώσουν έως και 22.8%, λέει η έρευνα, ή όταν η ίδια η φυσική πορεία της σκλήρυνσης, δηλαδή του CCSVI, μπορεί να γείρει υπέρ σου.

Η έρευνα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μίας συνολικής προσέγγισης στη σκλήρυνση, και όχι μίας αποκλειστικά φαρμακευτικής.  Αναρωτιέμαι πόσοι θα της δώσουν σημασία: αν δεν πονάει, και αν δεν τρυπάει, και αν δε σε χαλάει, δε μπορεί να κάνει καλό στη σκλήρυνση.  Αν δεν έχει παρενέργεια τον καρκίνο, δε μπορεί να είναι σοβαρή θεραπεία για την MS.  Είναι τόσο αναποτελεσματικά τα φάρμακα που δίνουν στη σκλήρυνση, που φτάσαμε να υπολογίζουμε τη δράση τους από τις παρενέργειές τους.  Γι αυτό και το Gilenya και το Tysabri είναι τα καλύτερα.

 1. Θα την θάψουν κι αυτή την έρευνα , δεν υπάρχει αμφιβολία . Προκειμένου να πουλάνε τα δηλητἠρια και να βγάζουν λεφτά που εμείς δεν θα δούμε ούτε στον ύπνο μας .

 2. εγω κανω διαλογισμο 30 λεπτα καθε μερα: φανταζομαι τους συνασθενεις μου να χανουν την υγεια τους σιγα σιγα απο την σιωπη και την αρνηση των νευρολογων

 3. Ενδιαφέρουσα έρευνα.

 4. Πόσο θα ήθελα να ΜΗΝ είχα πάρει όλα αυτά τα φάρμακα που πήρα τα τελευταία 10 χρόνια. Ακόμα κι αν χειροτέρευα και έφτανα στο σημείο που είμαι σήμερα, είμαι σίγουρη πως θα ήταν ποιοτικότερη η καθημερινότητα αυτών των 10 χρόνων.

 5. Τελικα υπάρχουν και άλλοι που έχουν σταματήσει τη ΣΚΠ αλλά και τα ccsvi συμπτώματα μόνον με διατροφή και ασκηση!We are not alone.Εδώ να προσθέσω ότι εγώ δεν παίρνω ούτε συμπληρώματα διατροφής.

 6. Αυτό το “καλύτερα” είναι ο καρκινος της έρευνας και η βάση του κάθε κομπογιαννίτη, είτε πρόκειται για φυσιοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, νευρολόγο, ορχεολόγο κλπ κλπ. Διαφωνώ με την όλη αντίληψη του “ερευνητή” και θα μου επιτρέψετε να το βλέπω πιο “ψηφιακά”: Καλά ή όχι καλά.

  Από την ώρα και τη στιγμή που δεν μπορεί να κάνει τίποτα επί της ουσίας για όποιον πραγματικά χρειάζεται βοήθεια, τοποθετώ την έρευνα αυτή στον κάλαθο των αχρήστων, μαζί με τις υπόλοιπες που μετρούν εστίες και στηριζονται σε ερωτηματολόγια.

  Η άποψή μου μπορεί να εξοργίσει πολλούς, αλλά θα θεωρούσα το εγχείρημα σπουδαίο μόνο αν μετέτρεπε παραπληγικούς και τετραπληγικούς συνανθρώπους σε μαραθωνοδρόμους, κάτι που δε φαίνεται από τα γραφήματα.

  Λίγη βοήθεια είναι σίγουρα καλή, αλλά χαίρει εξίσου λίγης εκτίμησης.

  • ορχεολόγο..?

   😳

   Μια και είσαι ψηφιακός, σε περίπτωση που ειδικεύεσαι σε DAC (Digital to Analog Converter) πες μου γιατί ψάχνω κάτι πάνω σε αυτό.

   Sou, αυτό που λέει αυτή η έρευνα για εμένα είναι σαφές: είτε ανοσοτροποποιητιά πάρεις είτε κάνεις λίγο “προσεκτική ζωή” θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα για αυτό την χαρακτήρισα ενδιαφέρουσα.

 7. Έρευνα που δε βασίζεται σε ανοσοτροποποιητικά δεν πρέπει να πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων, ό,τι αποτελέσματα κι αν δίνει. Το ζητούμενό της ήταν η ποιότητα ζωής, δεν είναι λίγο να πείσεις τους ασθενείς πως μπορούν να την έχουν χωρίς φάρμακα.

Leave a Comment