Σκλήρυνση: μία απίθανη αιτία της ΧΕΝΦΑ.

Ευχαριστώ την aliki για την επισήμανση της εργασίας.

MS: an unlikely cause of CCSVI

Ένα από τα αμίμητα νευρολογικά επιχειρήματα εναντίον του CCSVI είναι πως θα μπορούσαν οι στενώσεις να είναι αποτέλεσμα της σκλήρυνσης, πως, δήθεν, οι προφλεγμονώδεις παράγοντες που εκλύονται στο ΚΝΣ και αποχετεύονται από τις σφαγίτιδες προκαλούν βλάβες στα τοιχώματα των φλεβών.

Αν αυτή η υπόθεση ισχύει, θα πρέπει τότε να υπάρχει μία ευθεία συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας της νόσου και της φλεβικής παθολογίας που αυτή προκαλεί, λέει ο Simka.  Θα πρέπει, δηλαδή, οι ασθενείς που πάσχουν πολλά χρόνια από σκλήρυνση να έχουν και περισσότερες ελαττωματικές φλέβες και διαφορετικής ποιότητας στενώσεις από κάποιον που μόλις διαγνώστηκε.  Την υπόθεση αυτή μόνο η επεμβατική φλεβογραφία μπορεί να διαλευκάνει, και αυτή πραγματοποίησε ο Πολωνός γιατρός σε 353 ασθενείς με σκλήρυνση.  Η πορεία τους στη νόσο χρονολογούνταν από μισό χρόνο μέχρι 41 χρόνια, δείγμα αρκετά ικανό.

Ο Simka θέσπισε κάποια κριτήρια για να διαβαθμίσει την ένταση της φλεβικής ανεπάρκειας, και αυτά είναι τα εξής:

Βαθμός 1: μειωμένη ταχύτητα φλεβικής ροής, χωρίς παλινδρόμηση.

Βαθμός 2: μειωμένη ταχύτητα φλεβικής ροής, ήπια παλινδρόμηση και διαστολή της φλέβας με συνακόλουθη στένωση.

Βαθμός 3: μειωμένη ταχύτητα φλεβικής ροής, με παλινδρόμηση και διεξαγωγή της κυκλοφορίας μέσω παράπλευρων.

Βαθμός 4: απουσία ροής στη φλέβα, τεράστιο παράπλευρο δίκτυο.

Σε αυτούς τους βαθμούς, προσθέτει έναν βαθμό για κάθε «στένωση» που εντοπίζεται, και έναν βαθμό για κάθε φλέβα ξεχωριστά που πάσχει, ώστε να προκύψει ένα άθροισμα τριών παραγόντων: ροή (τα τέσσερα κριτήρια παραπάνω), στένωση (αριθμός ενδοαυλιακών ή άλλων ανωμαλιών), φλέβα (αριθμός φλεβών που πάσχουν συνολικά).  Η αξιολόγηση της φλεβικής ανεπάρκειας των ασθενών ήταν τυφλή, έγινε δηλαδή από γιατρό που παρακολούθησε τις εικόνες της φλεβογραφίας, και όχι την ίδια τη φλεβογραφία ζωντανά.

Όπως φαντάζεστε, δεν προέκυψε κάποιο μοντέλο που να αποδεικνύει ότι όντως οι προχωρημένοι στη νόσο ασθενείς συγκεντρώνουν περισσότερους βαθμούς από τους νέους ασθενείς.

Να θυμίσουμε πως παλαιότερες έρευνες με υπέρηχο είχαν εντοπίσει συσχέτιση μεταξύ του CCSVI και της προχωρημένης MS, είχαν βρει δηλαδή το CCSVI πιο εύκολα σε ασθενείς με την προοδευτική μορφή της νόσου.  Οι ενδείξεις όμως του υπερήχου εκείνων των ερευνών δε φαίνεται να υποστηρίζονται από τις σαφείς ενδείξεις της φλεβογραφίας αυτής της έρευνας.  Ο ίδιος ο Simka δηλώνει πως δεν αποκλείεται να εξελίσσεται το CCSVI στον χρόνο, όχι όμως ως αποτέλεσμα της σκλήρυνσης, αλλά ως εμβρυολογική ανωμαλία που εκτίθεται σε ενδοθηλίνη-1, αγγειοσυσταλτική ουσία που είναι γνωστό πως επιδεινώνει τις βαλβιδικές ανωμαλίες της αορτής.

Πότε παράγεται ενδοθηλίνη 1? Χα! Όταν διαταράσσεται το ενδοθήλιο, λόγω ανώμαλης ροής.  Το είχαν βρει και το 2001, αλλά δεν είχαν ιδέα πώς να το εξηγήσουν.

Increased endothelin-1 plasma levels in patients with multiple sclerosis.

 1. Polu endiaferousa ergasia tha elega…

  Parolo pou ta apotelesmata tous einai polu asxhma parousiasmena (o theos na kanei diagrammata auta pou dinoun), h idea einai straightforward kai suneisferei peraiterw sthn gnwsh peri CCSVI.

  Re auto to endothelio…

 2. Άσε Mitso, πήγα να αθροίσω τους δικούς μου βαθμούς και τα εγκατέλειψα. Ολική υποπλασία από τη μία, 90% στένωση από την άλλη, 97% στη νεφρική, τρεις μεμβράνες στην άζυγο, τέσσερις φλέβες συνολικά, μπλιαχ, είμαι η χειρότερη μαθήτρια της τάξης! 😀

  Απόδειξη πως όντως δεν προκαλεί η σκλήρυνση τη ΧΕΝΦΑ, αλλά το αντίθετο.

  • Poses fores tha sou pw oti den eisai antiproswpeutiko deigma..?
   (aman autes oi gunaikes, ola gia ton eauto tous ta theloun)

 3. Και πάλι οι νευρολόγοι θα επιμένουν στα δικά τους..
  η σκπ εκανε τη χενφα !ελεος δηλαδη!

 4. Φυσικά ο ιταλικός τύπος σχολίασε την εργασία του Simka, και φυσικά η aliki μας μετέφρασε την είδηση (μου έρχεται να τον φιλήσω τον Zamboni στη φώτο, είναι και κοντοκουρεμένος!)

  http://www.estense.com/?p=241291

  “Η δεύτερη πολωνική μελέτη, η οποία υπογράφεται από τον καθηγητή Σίμκα, «Σκλήρυνση κατά πλάκας, μια απίθανη αιτία της χρόνιας εγκεφαλονωτιαίας φλεβικής ανεπάρκειας: αναδρομική ανάλυση των φλεβογραφιών με καθετήρα», και η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Royal Society of Medicine, προσπάθησε να αποσαφηνίσει αν είναι στατιστικά εύλογο το CCSVI να είναι συνέπεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και όχι αιτιολογικός παράγοντας ή κίνδυνός της. Αν αληθεύει αυτή η υπόθεση, οι ασθενείς με ιστορικό νευρολογικής νόσου θα πρέπει να καταλήξουν σε μια πιο σοβαρή φλεβική νόσο. Οι επιστήμονες μέτρησαν τη σοβαρότητα και τον αριθμό των φλεβικών δυσμορφιών με φλεβογραφία σε 353 ασθενείς με ΣΚΠ, βάζοντας αυτά τα δεδομένα σε συσχέτιση με τη διάρκεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν μια πολύ ασθενή συσχετιση μεταξύ των δύο παραγόντων που δεν ήταν στατιστικά σημαντική, δηλαδή η ανάλυση δεν παρέχει κανένα δεδομένο που να υποστηρίζει την ιδέα ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η αιτία των φλεβικών βλαβών. Οι ερευνητές στη συνέχεια ολοκληρώνουν δηλώνοντας ότι οι φλεβικές δυσμορφίες CCSVI είναι πιο πιθανό να είναι εκ γενετής”.

 5. Ακόμα και αν η ΣΚΠ προκαλεί ΧΕΝΦΑ, γιατί πρέπει να μένει αθεράπευτη; Τα άλλα συμπτώματα, υποτίθεται, τα αντιμετωπίζουν με τερατώδη επιτυχία. Γιατί όχι και αυτό;

  • Αν ”θεραπευόταν ” με ακριβά χάπια για μια ζωή, τότε ΝΑΙ θα μας την θεράπευαν.

Leave a Comment