Dr. Salvatore Spagnolo, CCSVI and MS

Υπερευχαριστώ την aliki για τη μετάφραση και παρουσίαση του ιταλικού βίντεο που φαίνεται να μοιράζει ελπίδες και για επιτυχείς μεταμοσχεύσεις σε δύσκολες φλεβικές ανεπάρκειες.

ccsvi e sclerosi multipla: si può curare

Απόψε θέλω να σας παρουσιάσω την κλινική ιστορία ενός ασθενούς με χρόνια εγκεφαλονωτιαία φλεβική ανεπάρκεια που για 4 φορές υπεβλήθη σε επέμβαση διάνοιξης των φλεβών του, και μετά από κάθε διάνοιξη είχε μια αξιοσημείωτη κλινική βελτίωση η οποία όμως εξαφανιζόταν μετά από κάθε φορά που επαναστένωνε.

Από τότε που το 2008 ο Zamboni ανακάλυψε τη νέα φλεβική παθολογία την οποία όρισε ως χρόνια εγκεφαλονωτιαία φλεβική ανεπάρκεια και υπέθεσε ότι αυτή έχει σχέση με την σκλήρυνση κατά πλάκας, ένας μεγάλος αριθμός μελετών έλαβε χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο τα αποτελέσματα των οποίων είναι μεταξύ τους πολύ αντικρουόμενα.

Παρατηρήθηκε οτι υπάρχουν ασθενείς με ccsvi που δεν πάσχουν όμως από σκλήρυνση κατά πλάκας.  Αντιθέτως, υπάρχουν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν πάσχουν από ccsvi.  Και τέλος, υπάρχουν ασθενείς με ccsvi που έχουν και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα που είναι έτσι αντίθετα είναι πιθανό να υποθέσουμε ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας και η χρόνια εγκεφαλονωτιαία φλεβική ανεπάρκεια είναι δυο ξεχωριστές παθολογίες που έχουν πολλές ομοιότητες στην κλινική εικόνα αλλά με διαφορετική αιτιοπαθογένεια.  Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση ασθένεια αγνώστου αιτιολογίας που δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.  Το ccsvi είναι μια παθολογία που οφείλεται στη στένωση των έσω σφαγίτιδων φλεβών ή άλλων φλεβών του συστήματος της άνω κοίλης φλέβας.  Το ξεμπλοκάρισμα αυτών των φλεβών περιορίζει την κύρια αιτία της ασθένειας και φέρνει μια αξιοσημείωτη κλινική βελτίωση.

Η στένωση μιας φλέβας μπορεί να είναι αιτία για σοβαρές ασθένειες που ορίζονται από:
Μια στασιμότητα του αίματος κάτω από το εμπόδιο με διάταση της φλέβας, ένα πρήξημο (οίδημα) των ιστών, βλάβη του μεταβολισμού των κυττάρων, με κακή λειτουργία του προσβεβλημένου οργάνου, και τη δημιουργία νέων φλεβιδίων που έχουν ως σκοπό να φέρνουν το αίμα πάνω από τη στένωση.

(Για παράδειγμα δείχνει μια φωτογραφία με το πόδι μιας ασθενούς το οποίο φαίνεται πρησμένο και ερυθρό)
Αυτή είναι η κλινική περίπτωση μιας ασθενούς που έχει μια στένωση από θρόμβωση της εν τω βάθει μηριαίας φλέβας. Όπως παρατηρούμε, το προσβεβλημένο μέρος έχει μέγεθος ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το υγιές μέρος. Το ένα παρουσιάζεται πρησμένο έχοντας φλεγμονή της κυκλοφορίας και στις επιφανιακές φλέβες.

(Αλλάζει διαφάνεια:)
Εγκεφαλική φλεβική υπέρταση από τη στένωση των σφαγίτιδων φλεβών.  Ενώ η εγκεφαλική ισχαιμία από τη στένωση των αρτηριών είναι πολύ καλά γνωστή, οι εγκεφαλικές παθολογίες που οφείλονται σε στενώσεις του εγκεφαλικού φλεβικού συστήματος είναι άγνωστες και ιδιαίτερα υποτιμημένες.

Θέλω να παρουσιάσω αυτό το πολύ ωραίο φιλμ όπου φαίνεται η περιπλοκότητα της ανατομίας του φλεβικού εγκεφαλικού συστήματος.  Βλέπουμε ότι αυτές οι φλέβες παίρνουν το αίμα από την περιφέρεια του κεφαλιού και το μεταφέρουν στους κεντρικούς αγωγούς και στους περιφερειακούς που είναι πολύ μεγαλύτερες φλέβες.  Αυτοί οι αγωγοί έχουν την αποστολή να φέρουν το αίμα στο στέρνο. Όπως βλέπετε, είναι πραγματικά περίπλοκο το φλεβικό σύστημα του εγκεφάλου και μένουμε έκπληκτοι από το γεγονός ότι ο ιατρικός κόσμος μέχρι τώρα γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτή τη φλεβική κυκλοφορία.

Είναι καλύτερα να πούμε πώς εκτελείται η φλεβική κυκλοφορία στον εγκέφαλο παρουσιάζοντας δυο διαφάνειες, στις οποίες παρατηρείται ότι η εγκεφαλονωτιαία φλεβική κυκλοφορία μπορεί να πάει προς το στέρνο είτε μέσω των σφαγίτιδων φλεβών μπροστά, είτε μέσω των σπονδυλικών πίσω.  Αυτά τα δύο κυκλώματα συνδέονται για να σχηματίσουν έναν ενιαίο αγωγό στον οποίο η κυκλοφορία μπορεί να είναι αμφίδρομη που σημαίνει ότι το αίμα από τον εγκέφαλο μπορεί να πηγαίνει στο στέρνο διαφορετικά, ή από τις σφαγίτιδες είτε από τις φλέβες του νωτιαίου μυελού ανάλογα με τη στάση του σώματος-δηλαδή όταν ο ασθενής βρίσκεται στην όρθια θεση το αίμα πηγαίνει στο στέρνο κυρίως μέσω των φλεβών του νωτιαίου μυελού, ενώ όταν είναι ξαπλωμένος κυρίως μέσω των σφαγίτιδων φλεβών.

Στην περίπτωση οξείας απόφραξης της κοίλης φλέβας, το αίμα, προκειμένου να πάει στην καρδιά, χρησιμοποιεί το εγκεφαλονωτιαίο φλεβικό σύστημα και τότε μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς.  Το φλεβικό αίμα που προέρχεται από το κεφάλι και το λαιμό και εμποδίζεται από μια στένωση να φθάσει στην καρδιά ανεβαίνει μέσω της σφαγίτιδας φλέβας στη φλεβική εγκεφαλική κυκλοφορία, από εκεί κατεβαίνει στη σπονδυλική στήλη και μέσω της αζύγου φλέβας φθάνει στην κοίλη φλέβα.

Παρουσιάζουμε την περίπτωση μιας ασθενούς με σύνδρομο άνω κοίλης φλέβας.   Η γυναίκα είναι μετά την απεμπλοκή η οποία επέφερε μια ταχεία βελτίωση της κλινικής εικόνας ( μέσα σε 2 μέρες ).

Το ccsvi χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κλινικές εικόνες που συνδέονται με: χρόνια εγκεφαλική φλεβική υπέρταση, και φλεγμονώδεις διεργασίες στον εγκεφαλονωτιαίο ιστό (πλάκες).

Το πρώτο, η χρόνια εγκεφαλονωτιαία φλεβική υπέρταση, μπορεί να προκληθεί από τη στένωση των σφαγίτιδων φλεβών.  Μπορεί να εκφραστεί με πονοκέφαλο, μερικές φορές με εξουθενωτική κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, αδυναμία ενός ή περισσότερων άκρων, παραισθησία, οπτικές ενοχλήσεις, διαταραχές της ισορροπίας, της ούρησης κλπ. Η διάνοιξη των στενώσεων καθορίζει μια εξομάλυνση της εγκεφαλονωτιαίας φλεβικής πίεσης και μια υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Το δεύτερο, οι φλεγμονώδεις βλάβες, δείχνουν μια εστιακή καταστροφή του εγκεφαλονωτιαίου νευρικού ιστού.  Προκαλούν μια μόνιμη συμπτωματολογία που σχετίζεται με το σημείο του τραυματισμού.  Η διάνοιξη των φλεβών δεν βελτιώνει ούτε το μέγεθος των πλακών, ούτε τη συμπτωματολογία του ασθενούς.

Παρουσιάζουμε τώρα αυτή την κλινική περίπτωση, ενός ασθενούς ο οποίος έπασχε από ccsvi. Στην μαγνητική του παρουσίαζε λίγες εστίες και τους τελευταίους μήνες παρουσίασε υπερβολική κόπωση που τον υποχρέωνε να παραμένει στο κρεβάτι 24 ώρες τη μέρα ακόμη και στη διάρκεια του φαγητού.

(Ξεκινά να μιλά ο ασθενής ο οποίος περιγράφει την κατάστασή του πριν και μετά).
Η ασθένεια ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 2010 με προβλήματα όρασης και παραισθησία στα χέρια.  Πάθαινα περίπου μια υποτροπή το μήνα. Δεν πήρα κάποια από τις υπάρχουσες θεραπείες.  Στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011 έπαθα μια σοβαρή υποτροπή.  Έμεινα στο κρεβάτι υπερβολικά αδύναμος, δεν μπορούσα ούτε να γυρίσω το κεφάλι μου.  Αυτό μέχρι τις αρχές Απριλίου όπου έκανα την πρώτη αγγειοπλαστική.  Οι βελτιώσεις ήταν μεγάλες.  Εκεί που ήμουν αδύναμος στο κρεβάτι, ήμουν σε θέση να οδηγήσω.  Είχα μια ανθρώπινη ζωή.  Μετά ξαναεμφανίστηκε το ccsvi.  Στις 15 Σεπτεμβρίου.  Μετά από τη δεύτερη επέμβαση μπόρεσα πάλι να χορέψω, να κάνω βόλτες με το άλογο.  Γενικά έκανα τα πάντα, ήμουν ένας υγιής άνθρωπος.  Αυτό, κράτησε μέχρι το Φεβρουάριο του 2012, οπότε ξαναεμφανίστηκαν τα συμπτώματα. Τότε πήγα στον καθηγητή Spagnolo διότι κατάλαβα ότι με τις αγγειοπλαστικές δεν μπορούσα να έχω ένα μόνιμο αποτέλεσμα.  Ο καθηγητής είδε ότι η φλέβα είχε καταστραφεί από την αρχή της.  Του είπα ότι από τις 8 Μαϊου μέχρι τον Ιανουάριο ήμουν πολύ καλά.  Περπατούσα 5 χιλιομετρα άνετα, χόρευα, έκανα τα πάντα.  Τον Ιανουάριο έκανα ακόμη μια αγγειογραφία όπου ο καθηγητής είδε ότι η φλέβα είχε καταστραφεί στη βάση της.  Έκανα την χειρουργική επέμβαση.  Αμέσως μόλις ξύπνησα αισθάνθηκα πολύ καλά.  Όταν είχα πάει στο νοσοκομείο ίσα που περπατούσα.  Τώρα πια δεν μπορώ να κάτσω στο κρεβάτι, μπορώ να τρέξω, πηγαίνω συνέχεια βόλτες, ψάχνω συνέχεια τι άλλο να κάνω … Αυτή είναι η ιστορία μου!

(Ακολουθεί βίντεο που δείχνει τον ασθενή 2 βδομάδες μετά την επέμβαση να τρέχει, να κάνει βήματα προς τα πίσω, να ανεβαίνει τις σκάλες του νοσοκομείου κτλ.

Τέλος ο καθηγητής σχολιάζει):

Αυτό το αποτέλεσμα ήταν δυνατό επειδή ο ασθενής είχε λίγες εγκεφαλικές βλάβες και η συμπτωματολογία του ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την φλεβική πίεση.  Είναι δυνατόν να υποθέσουμε ότι κάποιοι ασθενείς την στιγμή που ακολουθούν θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας είναι στην πραγματικότητα ασθενείς που πάσχουν από ccsvi.  Eίμαι επίσης βέβαιος ότι σ’ αυτούς τους ασθενείς η πλαστικής με επέκταση της φλέβας με ένα patch από τη σαφηνή φλέβα με την οποία μειώνεται η φλεβική πίεση οδηγεί σε μια αξιοσημείωτη και με διάρκεια βελτίωση των συμπτωμάτων.

Στο CCSVI, το άνοιγμα της στένωσης της σφαγίτιδας φλέβας οδηγεί σε μια ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εξομάλυνση της εγκεφαλικής φλεβικής πίεσης και τη διακοπή της παλινδρόμησης του αίματος στον εγκέφαλο από τις φλέβες του προσώπου, της κεφαλής και του λαιμού.

Πειραματικές μελέτες σε σκύλους έχουν δείξει ότι 35 μόνο λεπτά απόφραξης της άνω κοίλης φλέβας, που αποχετεύει το αίμα που προέρχεται από το άνω μέρος του σώματος και συνεπώς και από τον εγκέφαλο, προκαλεί μία ταχεία αύξηση της φλεβικής πίεσης με την ανάπτυξη αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η στένωση των φλεβών που είναι υπεύθυνες για την εγκεφαλική φλεβική υπέρταση μπορεί να είναι εκ γενετής ή να οφείλεται σε θρόμβωση, νεοπλασματική απόφραξη ή εξωγενή συμπίεση που μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά τμήματα του συστήματος της κοίλης φλέβας (κοίλη φλέβα, βραχιοκεφαλική φλέβα, σφαγίτιδες φλέβες, φλεβικοί κόλποι).  Οξεία απόφραξη των σφαγίτιδων φλεβών ή της κοίλης φλέβας προκαλούν μια νευρολογική εικόνα αρκετά σοβαρή ώστε να δικαιολογείται μια επείγουσα διάνοιξη της απόφραξης για την πρόληψη θανατηφόρων νευρολογικών βλαβών.

Όταν η στένωση δεν είναι σοβαρή, όπως περιγράφεται στο CCSVI από το Zamboni, η νόσος δεν επηρεάζει τη διάρκεια ζωής, αλλά επηρεάζει σημαντικά την ποιότητά της.  Η επέμβαση δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα (θεραπεία), αν ο εγκέφαλος δεν έχει επηρεαστεί από τις φλεγμονώδεις διαδικασίες που προκαλούν μόνιμες βλάβες που δεν διορθώνονται.

Salvatore Spagnolo
direttore del dipartimento di cardiochirurgia
policlinico di monza
tel 3357033919
EMAIL salvatore.spagnolo@policlinicodimonza.it spagnolo.salvatore@libero.it

*

Δε μπορώ παρά να θαυμάσω τον Dr. Spagnolo για το εύρος των γνώσεών του γύρω από το CCSVI.  Άλλος ένας Salvatore που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρας!  Τα λέει πραγματικά πολύ καλά, ειδικά στο κομμάτι του διαχωρισμού φλεγμονής και φλεβικής πίεσης.

Και μην ξεχνάμε πως σήμερα είναι και τα γενέθλια του Dr. Zamboni.  Εύχομαι να προλάβει να ζήσει τη σύνδεση του ονόματός του με μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ιατρικής: την αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

  1. O prof. Spangolo είναι ένας πολύ αξιότιμος άνθρωπος και επιστήμονας . Προσπαθώ να παρακολουθώ κάθε δημοσίευσή του , έχω μιλήσει μαζί του και τηλεφωνικά . Πραγματικά πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις όποιου το επιθυμεί και ιδιαίτερα ευαίσθητος με το ccsvi . Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του χρησιμοποιώντας το e-mail που δίνεται πιο πάνω .

  2. εαν ειναι salvatore θα γραψει ιστορια!

Leave a Comment