Μέθοδος Zamboni, νέες δοκιμές.

Ευχαριστώ την aliki για το άρθρο.

Metodo Zamboni, nuovi test

Μετά τη διαμάχη της Κοπεγχάγης νέες προοπτικές για την ανακάλυψη του ερευνητή από τη Ferrara θα απασχολήσουν τις ευρωπαϊκές και ιταλικές διαστημικές υπηρεσίες στο έργο KosmoMed.

Η ιατρική είναι μια επιστήμη και, όπως όλες οι επιστήμες, δεν είναι πάντα τέλεια. Ακόμη και η ανθρώπινη ανατομία θα έπρεπε να είναι πάντα τέλεια, αλλά, δυστυχώς, όπως ο κόσμος και η καθημερινότητα που μας περιβάλλει μας έχουν αποδείξει, υπάρχουν επίσης «ανωμαλίες». Μερικές από αυτές τις ανωμαλίες οφείλονται σε λόγους πιο γνωστούς από άλλους, και τέτοιες είναι και οι θεραπείες τους. Σε άλλες διαταραχές, ωστόσο, το να αναζητούνται άλλες πιθανές νέες θεραπείες σημαίνει οτι πάνε “κόντρα”, τραγουδούν έξω από το χορό, συγκρούονται με πραγματικότητες που θα μπορούσε να είναι «άβολες».  Στο επίκεντρο των επιστημονικών δεδομένων, είναι κι ένας άλλος κόσμος, αυτός των ασθενών και των οικογένειών τους, οι οποίοι φιλοδοξούν για μια καλύτερη ζωή, πιο “κανονική”. Η επιστήμη θα έπρέπε να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα έπρεπε να νικά εκείνος που φωνάζει πιο δυνατά, αλλά εκείνος που νοιάζεται περισσότερο.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) επηρεάζει περίπου 65.000 άτομα στην Ιταλία και μερικά εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο ενώ οι αριθμοί αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, ίσως και λόγω των βελτιωμένων διαγνωστικών δυνατοτήτων, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται μια σπάνια ασθένεια. Υπάρχουν και άλλες σπάνιες ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει υπάρχει τόσο μεγάλη διαφήμιση, οπότε γιατί τόση πίκρα ειδικά για την ΣΚΠ; Ο Paolo Zamboni από το Πανεπιστήμιο της Ferrara υποστηρίζει ότι οι ανωμαλίες που συχνά απαντώνται σε ασθενείς με ΣΚΠ βρίσκονται στο επίπεδο της φλεβικής επιστροφής του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, τη γνωστή “εγκεφαλική φλεβική ανεπάρκεια”, πιο γνωστή με το ακρωνύμιο CCSVI. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει εξαπολυθεί μια πραγματική διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών και αυτών που αντιτίθενται σε αυτή την “θεωρία Zamboni”. Το τελευταίο κεφάλαιο γράφτηκε πρόσφατα στη Δανία, όπως αναφέρεται παρακάτω. Η προσωπική μου εμπειρία ως ειδικός στην αγγειοχειρουργική και στις αγγειακές διαγνωστικές μεθόδους για πάνω από 30 χρόνια δημοσιεύθηκε στο Acta Phlebologica πριν από ένα χρόνο, εκθέτοντας τη μελέτη με Doppler 823 ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Εδώ βρέθηκε η παρουσία των ανωμαλιών της εγκεφαλικής φλεβικής επιστροφής στο 90% των περιπτώσεων, με τυχαιοποιημένο συνδυασμό με φλεβογραφία, αντί του 5% των ανωμαλιών σε 60 υγιή άτομα της ομάδας ελέγχου. Η προσοχή μου εστιάστηκε στην ομάδα ελέγχου των ασθενών που υπεβλήθησαν σε θεραπεία, συνήθως με αγγειοπλαστική των φλεβικών ανωμαλιών, με μια συλλογή δεδομένων, τα οποία χωρίστηκαν ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου και το χρόνο που έχει περάσει από την επέμβαση (3-30 μήνες), καθώς και την υποχώρηση των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς και τις διάφορες αλλαγές τους. Οι ασθενείς είναι πολύ συνεργάσιμοι, γνωρίζοντας το γεγονός ότι τα δεδομένα που συλλέγονται είναι για στατιστικούς λόγους με παντελή απουσία σύγκρουσης συμφερόντων. Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ECTRIMS) είναι μια τακτική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στην Κοπεγχάγη και που ανοίγει τακτικά κάθε χρόνο τη διαμάχη για την επιστημονική ανακάλυψη που έγινε από τον καθηγητή Paolo Zamboni, ο οποίος υποστηρίζει μια συσχέτιση μεταξύ του CCSVI και κάποιων σημαντικών νευρολογικών ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Η χρόνια εγκεφαλονωτιαία φλεβική ανεπάρκεια (CCSVI) που ανακαλύφθηκε από τον Zamboni μπορεί να είναι σύμφωνα με τον επιστήμονα από τη Ferrara η αιτία που συμβάλλει σε πολλές νευρολογικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αυτό το έτος, το δελτίο ειδήσεων που βγήκε από το ECTRIMS και προαναγγέλθηκε στον τύπο ήταν η απόρριψη της πλέον γνωστής “μεθόδου Zamboni” με 4 μελέτες, 3 από τον Καναδά και μια ιταλική, οι οποίες ξεκαθάρισαν την απουσία σύνδεσης μεταξύ της νόσου και της εγκεφαλονωτιαίας φλεβικής ανεπάρκειας. Το άλλο νέο, ωστόσο, είναι αυτό των άλλων 14 μελετών που έχουν αποδείξει σημαντική συσχέτιση με την παρουσία της ΣΚΠ σε αυτούς τους οποίους ανιχνεύεται το CCSVI . Αυτή η είδηση για κάποιο λόγο δεν δόθηκε! Προφανώς, είναι πάντα ένα ζήτημα του ποιός φωνάζει πιο δυνατά και έχει τα μέσα για να το κάνει. Για εκείνους που δεν είναι άρρωστοι, ή για τους γιατρούς που δεν βρίσκονται μεταξύ αυτων που έχουν πρωταρχικά συμφερόντα στη μελέτη της εγκεφαλικής φλεβικής επιστροφής, όλα αυτά μπορεί να φαίνονται απλά σαν ένας πόλεμος αριθμών, ή ένα τράβηγμα της κουβέρτας από τη μία ή την άλλη πλευρά, το βέβαιο είναι ότι αυτό συμβαίνει αφήνοντας τον άρρωστο μέσα στη σύγχυση και απογοητεύουν εκείνους που πιστεύουν στην έρευνα και συνεχίζουν να κυνηγούν το όνειρο της θεραπείας των πολλών. Τα γεγονότα, όμως, μιλούν περισσότερο από τα λόγια και τα γεγονότα λένε ότι η διάγνωση με υπερηχογράφημα Doppler, η οποία απαιτεί επίσης ένα επίπεδο κατάρτισης και συγκεκριμένης εμπειρίας, αποτελεί αντικείμενο των 4 αποτυχιών που αναφέρθηκαν από την Corsera. Όμως όταν η διαγνωστική προσέγγιση γίνεται χρησιμοποιώντας φλεβογραφία με καθετήρα, κατά μέσο όρο η χρόνια εγκεφαλονωτιαία φλεβική ανεπάρκεια βρίσκεται σε τουλάχιστον 90% των περιπτώσεων ασθενών με σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η διαπίστωση αυτή τεκμηριώνεται από 12 διεθνείς μελέτες που διεξήχθησαν σε 8 διαφορετικές χώρες. Δίνεται έτσι η εντύπωση ότι γι’ αυτό η διαφωνία για το CCSVI έχει γίνει ένα κοινό είδος κλισέ που χρησιμεύει μόνο στην ανάγκη να συσκοτίσει, έστω και αδέξια, τις τρέχουσες ειδήσεις που προκύπτουν από τη βιβλιογραφία.

Και η επιβεβαίωση αυτού φαίνεται να μας δίνεται ακριβώς απ’ αυτό που συνέβη αυτή την εβδομάδα στην Κοπεγχάγη, όταν ανακοινώθηκε στον τύπο η απόρριψη της μεθόδου Zamboni. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις μελέτες επιβεβαιώνουν την επικράτηση της χρόνιας εγκεφαλονωτιαίας φλεβικής ανεπάρκειας στη σκλήρυνση κατά πλάκας, και είναι διαθέσιμες σε τρεις μετα -αναλύσεις σχετικές με το θέμα: Laupacis, Cmaj 2011; Tsivgoulis Ther Adv Neur Dis 2013; Brittany Vasc Endovasc Surg 2013. Αυτές οι μετα-αναλύσεις επιβεβαιώνουν τη σημαντική επικράτηση του CCSVI στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Μόνο 6 από 19 μελέτες αρνούνται τη συσχέτιση μεταξύ του CCSVI και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Όμως, ενώ οι δύο πρώτες μετα-αναλύσεις έδειξαν ετερογένεια μεταξύ των μελετών, η τρίτη με μια πιο περιορισμένη ανάλυση κατέδειξε σαφώς ένα σημαντικό διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όταν ανιχνεύεται το CCSVI, χωρίς καμία ετερογένεια. Τώρα, ακόμη και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ( ESA) και η Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος (ASI) έχουν αποφασίσει να υποστηρίξουν με την τεχνολογία τους τη μέθοδο Zamboni και το κάνουν μέσα από το έργο τους KosmoMed. Χάρη στην KosmoMed επικυρώνεται πράγματι μια νέα δομή που θα είναι σε θέση να διερευνήσει το CCSVI με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αυτή η επικύρωση θα έχει επίσης την υποστήριξη μιας σειράς από μελέτες που η αστροναύτης μας Samantha Cristofaretti θα συνεχίσει στο Διάστημα.

Η συζήτηση συνεχίζεται, οι ασθενείς ελπίζουν, η ασθένεια δεν περιμένει. Η λογική θα ήθελε οι δυνάμεις να ενωθούν με μοναδικό σκοπό να βελτιώσουν την πολύ επιθυμητή ποιότητα ζωής και την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Δεν νικά αυτός που φωνάζει πιο δυνατά.

  1. Αυτό το άρθρο ανοίκει στον Pietro Maria Bavera , ειδικό αγγειοχειρουργό .

  2. Θυμηθείτε λίγο και την συνεργασία προ-διετίας του Πανεπιστημίου της Ferrara με τον ευρωπαϊκό οργανισμό διαστήματος . http://ccsvitalk.gr/blog/?p=2537 . Είναι ενδιαφέρον το γεγονός οτι αρκετοί αστροναύτες αντιμετωπίζουν μετά την παραμονή τους στο διάστημα για πάνω από 6 μήνες νευρολογικά προβλήματα και ιδιαίτερα προβλήματα όρασης . http://www.aao.org/newsroom/release/20111103.cfm http://www.space.com/14876-astronaut-spaceflight-vision-problems.html . Είναι εντυπωσιακό το γεγονός οτι ο ευρωπαϊκός οργανισμός διαστήματος διαλέγει να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Ferrara στη μελέτη των αγγειακών και νευρολογικών μεταβολών που συμβαίνουν στους αστροναύτες . Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει οτι η ροή του αίματος ευθύνεται για την καλή ή την κακή λειτουργία του νευρικού συστήματος . Μόνο οι νευρολόγοι δεν το καταλαβαίνουν ..

    Σας παραθέτω και μια φωτογραφία της Samantha Cristofaretti η ιταλίδα αστροναύτης που θα ολοκληρώσει τις μελέτες στο διάστημα .http://it.wikipedia.org/wiki/File:ESA-Astronaut_Samantha_Cristoforetti.jpg

  3. Ti eidous ereunes tha kanei?

  4. Λογικά θα ερευνήσει τη βαρύτητα και τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν αυτή είναι διαφορετική από τη βαρύτητα της γης . Ακριβώς δεν γνωρίζω , δεν έχω στοιχεία , υποθέτω πως όταν ολοκληρωθούν θα δημοσιευθούν .

  5. Βρήκα κάτι σχετικό εδώ: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231271563.

    Παρεπιπτόντως, ρώτησα και έμαθα οτι proposal για πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας (παραβολικές πτήσεις ή διάστημα) μπορεί να καταθέσει οποιοσδήποτε και αν ευσταθούν γίνονται εύκολα αποδεκτά.

Leave a Comment