Φλεβικές ασθένειες

Είναι χρήσιμο να αναγνώσουμε το παρακάτω άρθρο, άσχετο με το CCSVI, αλλά σχετικό με τις ασθένειες των φλεβών στα κάτω άκρα.  Προέρχεται από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, και διασαφηνίζει ποιές καταστάσεις θεωρούνται παθολογικές, και πώς, για την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας στα πόδια.

Όπως θα διαπιστώσετε, η ταύτιση της ορολογίας με το CCSVI είναι εντυπωσιακή.

Venous Diseases

Οι συγγραφείς ξεκαθαρίζουν πως, σε αντίθεση με τις ασθένειες των αρτηριών, οι φλεβικές ασθένειες είναι progressive:

In contrast to arterial diseases they make expansive progress. The function loss of the venous valves can cause venous dilatation and even aneurysm of venous vessels.

Αμέσως συμπληρώνουν πως το πρόβλημα είναι η μη λειτουργική βαλβίδα, που μπορεί να προκαλέσει διόγκωση της φλέβας (αυτό ισχύει κατά κόρον και για τις σφαγίτιδες με βαλβιδική ανεπάρκεια, οι οποίες διαστέλλονται από το ύψος της στένωσης και πάνω προκειμένου να φιλοξενήσουν τον υπερβολικό όγκο αίματος).

The basis of the venous diseases is the venous reflux which is due to venous valve insufficiency.

Η βάση των φλεβικών ασθενειών είναι η παλινδρόμηση αίματος που προκαλείται από τη βαλβιδική ανεπάρκεια.  Η παλινδρόμηση αποτελεί δύο από τα πέντε σημεία που εξετάζονται υπερηχογραφικά για το CCSVI (παλινδρόμηση στις έσω σφαγίτιδες φλέβες και/ή τις σπονδυλικές φλέβες σε οριζόντια και κάθετη θέση και παλινδρόμηση στις εν τω βάθει εγκεφαλικές φλέβες).  Αυτό και μόνο αποτελεί απόλυτο επιχείρημα απέναντι στην αμφισβήτηση της ΧΕΝΦΑ ως μη υπαρκτής νόσου.  Εφόσον η ΧΕΝΦΑ μοιράζεται τα ίδια παθολογικά σημεία με τα κάτω άκρα, είναι ιατρικά λάθος να τη θεωρούμε μη υπαρκτή.  Όσο, μάλιστα, η έρευνα της ΧΕΝΦΑ αποκαλύπτει τη συντριπτική ύπαρξη βαλβιδικής ανεπάρκειας σε αυτή, τόσο περισσότερο το σύνδρομο βρίσκει μία ισχυρή θέση δίπλα στις ήδη γνωστές φλεβικές ανεπάρκειες, βάση των οποίων είναι η μη λειτουργική βαλβίδα.

Οι συγγραφείς του άρθρου συσχετίζουν και το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (ακούσιες κινήσεις των ποδιών) με φλεβικές ασθένειες.  Καθόλου άσχετη τοποθέτηση, αφού το Restless Leg Syndrome συνυπάρχει συχνά και με την πολλαπλή σκλήρυνση – για την ακρίβεια, οι ασθενείς με MS έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν και από αυτό το σύνδρομο.

High Prevalence of Restless Leg Syndrome in Multiple Sclerosis

Όπως λένε οι συγγραφείς,

The relationship between venous diseases and Restless Leg Syndrome (RLS) should be examined well. RLS is seen together with venous diseases commonly, in a high ratio.

Ευτυχής τοποθέτηση, που έμμεσα συνηγορεί υπέρ του χαρακτηρισμού της σκλήρυνσης ως φλεβικής ασθένειας.

Οι συγγραφείς επανέρχονται στη σημασία των βαλβίδων για τις φλεβικές ανεπάρκειες των κάτω άκρων:

Local valve insufficiency of the deep and perforating veins have an important contribution in the ethiology of chronic venous insufficiency and venous ulcers.  The valves are the most important and special structures of the venous system.The proximal flow depends on the presence of the thin but strong venous valves which inhibit the reflux distally.

Οι βαλβίδες είναι οι πλέον σημαντικές και ξεχωριστές δομές του φλεβικού συστήματος.  Όταν πάσχουν, τα παρακάτω φαινόμενα εμφανίζονται στα κάτω άκρα:

According to the chronological order the development is as follows; valvular insufficiency, venous hypertension, A-V shunt formation, capillary ischemia (oxygenated arterial blood bypasses the capillary system), venular thrombosis, skin ulcer.

Της βαλβιδικής ανεπάρκειας έπεται, δηλαδή, αυξημένη φλεβική πίεση, εξέλιξη παράπλευρων οδών και ισχαιμία (μειωμένη παροχή οξυγόνου) στα τριχοειδή αγγεία.  Το αποτέλεσμα, για το δέρμα των ποδιών, είναι οικτρό, αφού υπάρχει οίδημα και σημαντική αλλοίωση της εμφάνισής του, ακόμη και έλκος.

Η ερώτηση της ημέρας: ποιό να είναι άραγε το αντίστοιχα άσχημο αποτέλεσμα για έναν εγκέφαλο, που οι εξωκρανιακές οδοί του πάσχουν από βαλβιδική ανεπάρκεια;

Leave a Comment