Διαγνωστικές μέθοδοι CCSVI

Ο Νευρολόγος Dr. Robert Fox σχολιάζει τις μεθόδους διάγνωσης του Συνδρόμου Χρόνιας Εγκεφαλονωτιαίας Φλεβικής Ανεπάρκειας, από το διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Νευρολογικής Ακαδημίας που ολοκληρώθηκε λίγες ώρες πριν, στη Χαβάη.

Testing methods

Αυτό που τον απασχολεί είναι γιατί είναι δυνατόν διαφορετικά διαγνωστικά κέντρα να δίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ίδιους ασθενείς.  Ο υπέρηχος, ως εργαλείο, δεν είναι αρκετό, και μπορεί να κάνει και απλά λάθη: η πίεση της κεφαλής του υπερήχου στον λαιμό αλλάζει τη μορφή της σφαγίτιδας.  Ο ασθενής, αν είναι καλά ενυδατωμένος, εμφανίζει διαφορετικό μέγεθος και ροή στο αγγείο, από ότι αν είναι αφυδατωμένος.  Ακόμη και η ρύθμιση συγκεριμένων κουμπιών στο μηχάνημα επηρεάζει την εμφάνιση ή όχι παλινδρόμησης.

Δεν υπάρχει ακόμη, λοιπόν, επιστημονική συναίνεση για το ποιός είναι ο ακριβέστερος τρόπος διάγνωσης του CCSVI.  Η μαγνητική φλεβογραφία κρίνεται από τον ίδιο non-sensitive στο CCSVI.

O γιατρός δε συνιστά προς το παρόν τις αγγειοπλαστικές, εφόσον δεν έχουν γίνει ελεγχόμενες έρευνες που να πιστοποιούν την αποτελεσματικότητά τους.  Ενδιαφέρεται, ωστόσο, για το ερευνητικό κομμάτι του CCSVI.  Μία ιδέα, π.χ., που διατυπώνει είναι να εξετάζονται υγιείς από διαφορετικά CCSVI κέντρα ώστε να δούμε πότε, πώς και αν αυτοί εμφανίζονται θετικοί στο CCSVI.

Το tweet της ημέρας: when evaluating for CCSVI, it is important to have a good, reproducible ultrasound algorithm/technique.

  1. Ακόμη και η ρύθμιση συγκεριμένων κουμπιών στο μηχάνημα

    Όταν λέει “συγκεκριμένων κουμπιών” θέλει να πει;;;

    Ας κάνουν πληθυσμογραφία.

Leave a Comment