Monthly Archives: March 2011

CCSVI treatment improvements in Germany

Στο Xcell center (ιδιωτικές κλινικές) του Dusseldorf και της Koln στη Γερμανία διεξάγονται επεμβάσεις αποκατάστασης του συνδρόμου Χρόνιας Εγκεφαλονωτιαίας Φλεβικής Ανεπάρκειας σε ασθενείς με σκλήρυνση.  Τα αποτελέσματα, μετά την αγγειοπλαστική, είναι αρκετά καλά, με αποτέλεσμα οι θεράποντες γιατροί να θεωρούν πως, στην πολυπαραγοντική νόσο που λέγεται σκλήρυνση κατά πλάκας, το CCSVI έχει αιτιακό ρόλο.

Treatment Improvements

Δημοσίευσαν, προς τούτο, τα αποτελέσματα των επεμβάσεών τους σε 42 ασθενείς, συμπεριλαμβάνοντας γραφήματα που απεικονίζουν τις βελτιώσεις τους.  Όπως αναφέρουν, οι ασθενείς εξετάστηκαν νευρολογικά τόσο πριν την επέμβαση, όσο και μετά από αυτήν, τουλάχιστο δύο φορές – την ίδια νευρολογική εξέταση πριν και μετά την επέμβαση διενεργεί και ο Dr. Sclafani της American Access Care, από όσο γνωρίζω.

36 από τους 42 ασθενείς είχαν άμεση βελτίωση, ενώ σε 6 από αυτούς δεν παρατηρήθηκε καμία βελτίωση.  Ωστόσο κανείς δεν είχε επιδείνωση.  Οι συνηθέστερες βελτιώσεις αφορούσαν: περισσότερη ενέργεια (26.2% των ασθενών), καλύτερη βάδιση (21.4%), βελτιωμένη ομιλία (19.1%) και μείωση της σπαστικότητας.  Σε μικρότερο ποσοστό ασθενών βελτιώθηκαν και οι εξής δεξιότητες: χειρισμός των άκρων (χέρια/πόδια), ισορροπία, ύπνος, γνωστικές ικανότητες, κατάποση, ουροδόχος κύστη, όραση.

Stark positive Wirkung και vielversprechende Therapie (έντονα θετική επίδραση μίας πολλά υποσχόμενης θεραπείας) λένε οι Γερμανοί.  Τί κρίμα που λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα ένας υπέρηχος στο Bochum έψαξε αλλά δε βρήκε τίποτα, ωστόσο βιάστηκε να δημοσιεύσει πως “δε βρίσκουμε τον λόγο γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε το CCSVI ως αιτιακό παράγοντα στην σκλήρυνση”.  Παίζουν, μάλιστα, με τον τίτλο εργασίας του Ζαμπόνι, λέγοντας πως το CCSVI δεν είναι μεγάλη ιδέα, αλλά το τέλειο έγκλημα (υπό την έννοια πως δεν αφήνει ίχνη, αφού είναι μία θεωρία στενώσεων, αλλά αυτοί δε μπόρεσαν να βρουν τις στενώσεις).

Perfect Crime?

Άλλο ο ιχνηλάτης όμως και άλλο το ίχνος.  Έχω καταλάβει πως σε αυτή την ιστορία με το CCSVI πρέπει να πας γυρεύοντας.  Για να παραφράσω τον Sclafani, καλύτερα να ξεκινάς τον υπέρηχο/φλεβογραφία με την υπόθεση πως  στενώσεις υπάρχουν και στις δύο σφαγίτιδες και την άζυγο, ώστε η υποψιασμένη ματιά σου να επαληθεύσει ή απορρίψει αυτή την υπόθεση.  Έτσι έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις το πρόβλημα και να βοηθήσεις τον ασθενή.  Άλλωστε η υπόθεση αυτή δε διαφέρει και πολύ από την πραγματικότητα: οι περισσότεροι ασθενείς έχουν προβλήματα και στις 3 φλέβες.

Θεωρία Συνωμοσίας

Το άρθρο είναι μεταφορά από το Newsletter της Καναδικής Κλινικής CCSVI στην Ινδία.

Newsletter

Αυτός ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος.  Δεν είναι κακό να μιλάνε οι καλύτεροι γιατροί του είδους τους για την αποτελεσματικότητα φαρμάκων στις ασθένειες.  Είναι ανήθικο όμως να χρυσοπληρώνονται ξακουστοί γιατροί, των οποίων ο λόγος μετράει, ώστε να διαφημίζουν φάρμακα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις παρενέργειες, ή με μόνο στόχο το κέρδος.

Στο εν λόγω τεύχος CCSVI, η επιστημονική επιτροπή του περιοδικού αναφέρεται σε δύο τέτοιους γιατρούς, τους Dr. Randy Shapiro και Dr. Mark Freedman, οι οποίοι φαίνονται να έχουν λάβει υψηλά ποσά από φαρμακοβιομηχανίες για την προώθηση φαρμάκων, αφού και οι δύο ασχολούνται με την MS και κατακεραυνώνουν, ταυτόχρονα, το CCSVI.

Εφτά γνωστές φαρμακευτικές εταιρίες, οι Lilly, Cephalon, AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck & Co. και Pfizer έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα χρήματα που ξόδεψαν έως το 2009 για την πληρωμή γιατρών, προκειμένου αυτοί να κάνουν ομιλίες, παραστούν σε συνέδρια και προωθήσουν τα σκευάσματά τους με νόμιμο τρόπο: πάνω από 257 εκατομμύρια δολλάρια.  Δεν είναι γνωστά τα νούμερα των λοιπών φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά θα οδηγούν μάλλον συνολικά σε αστρονομικά ποσά.

Η διαφήμιση είναι θεμιτή, καθώς είναι ένα μέσο πληροφόρησης του κοινού, αλλά όταν πρόκειται για μία ευαίσθητη ομάδα, τους ασθενείς χρόνιων νόσων, ή όταν εκτελείται από ιατρούς έναντι τόσο υψηλών αμοιβών, χάνονται τα όρια ανάμεσα στην επιστήμη και το μάρκετινγκ.

Ο Dr. Shapiro αρνείται πως έχει λάβει 306.000 δολλάρια από μεγάλες φαρμακευτικές μόνο σε έναν χρόνο, πέρυσι – την ίδια χρονιά που έγραφε μανιωδώς στο διαδίκτυο πως το CCSVI είναι απίστευτη οικονομική σπατάλη, συγκρίνοντάς το με άλλες “εναλλακτικές” θεραπείες-απάτες για τη σκλήρυνση: το γάλα κυοφορούσας αγελάδας, το δηλητήριο κόμπρας, το υπερβαρικό οξυγόνο, το τσίμπημα της μέλισσας, τον ορό κατσίκας.  Ο δε Freedman, γνωστός στους κύκλους πλείστων φαρμακευτικών, συμπεριλαμβανομένης της Novartis (Gilenya), χαρακτήρισε το CCSVI απάτη, φοβούμενος πως πολλά δολλάρια θα ξοδευτούν σε αυτό.

Το CCSVI Newsletter κλείνει με την αναφορά σε μία έρευνα που για πρώτη φορά θα μελετήσει τη σχέση μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών, με σκοπό να προστατεύσει φυσικά το δημόσιο συμφέρον, αφού, όπως αναφέρεται:

physicians frequently learn their most-practiced therapies directly from the drug companies and as a reward for prescribing medications are sometimes chosen for the speaker’s tour for keeping their prescription levels up.

Ω τί κόσμος, γιατρέ!

Η αγγειοπλαστική είναι ασφαλής

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο  Σύλλογος Επεμβατικών Ακτινολόγων, ο οποίος συνεδρίασε πρόσφατα στο Σικάγο.  Το γενικό θέμα του συνεδρίου ήταν η εικονο-κατευθυνόμενη ιατρική, ενώ σε ειδική συνεδρία συζητήθηκε το CCSVI και με τη συμμετοχή των Dake, Haake, Siskin.  Το πόρισμα που εξέδωσαν για την ασφάλεια της αγγειοπλαστικής ως θεραπείας συμπτωμάτων της MS είναι διαθέσιμο.

Vein Opening Treatment Safe

231 ασθενείς με MS, ηλικίας από 25 έως 70 ετών, υποβλήθησαν σε αγγειοπλαστική για τη διάνοιξη σφαγίτιδων και αζύγου, με καλά αποτελέσματα, γεγονός που ενδεχόμενα θα ενθαρρύνει την επιλογή της αγγειοπλαστικής ως θεραπείας της σκλήρυνσης και στο μέλλον, σχολιάζει ο Kenneth Mandato, Επεμβατικός Ακτινολόγος της Νέας Υόρκης.

Η αγγειοπλαστική αποδείχθηκε ασφαλής, και οι επιπλοκές αφορούσαν μόνο το 3% των ασθενών – ως τέτοιες αναφέρονται οι καρδιακές αρρυθμίες την ώρα της επέμβασης και η αιφνίδια επαναστένωση σε άρτι διανοιγμένες φλέβες.  Όλοι οι ασθενείς, πλην δύο, έφυγαν από το Νοσοκομείο/Κλινική τρεις ώρες μετά την επέμβαση.

Η έρευνά τους είναι σημαντική, γιατί ο ίδιος Σύλλογος (Society of Interventional Radiologists) πέρυσι είχε επισημάνει την αναγκαιότητα απόδειξης της ασφάλειας της αγγειοπλαστικής.  Όπως  αναφέρει ο ίδιος ο Siskin, οι Επεμβατικοί Ακτινολόγοι είναι εξασκημένοι στην αγγειοπλαστική εδώ και δεκαετίες.  Δεδομένης της ασφάλειας της αγγειοπλαστικής ακόμη και σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (πάει ακόμη ένα επιχείρημα των Νευρολόγων), μένει να δειχθεί απροκάλυπτα πλέον και η ήδη συζητούμενη αποτελεσματικότητα της αγγειοπλαστικής στην αντιμετώπιση της MS, ώστε να απευθύνονται οι ασθενείς σε εξειδικευμένα CCSVI κέντρα για τη θεραπεία (σωστότερα: πρόληψη νέων συμπτωμάτων) της νόσου.

Οι βαλβίδες και η εξέλιξη του είδους

Τυχαία αναζήτηση στο διαδίκτυο με έφερε στην εργασία του Δρ. Roger W. Arhart, ο οποίος διατηρεί ιστοσελίδα αφιερωμένη στη μελέτη του κεντρικού νευρικού συστήματος.  Εκεί διερευνά και ένα νέο ανατομικό μοντέλο της πολλαπλής σκλήρυνσης, και ένα ακόμη για την ALS.  Όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, τα σαράντα χρόνια που διέθεσε η σύγχρονη επιστήμη στην επίλυση των δύο προηγουμένων ασθενειών έχουν επιφέρει ελάχιστα οφέλη.

Νέο Μοντέλο ΚΝΣ

Το μοντέλο της πολλαπλής σκλήρυνσης, που ο ίδιος θεωρεί αξιόπιστο, είναι αυτό που εμπλέκει απαραίτητα τη διαταραχή του ενδοθηλίου λόγω κακής κυκλοφορίας, όπως αυτή περιγράφηκε κατά Ζαμπόνι.  Σε εργασία του, που μπορείτε να διαβάσετε on line, επανέρχεται και αυτός στη σημασία των βαλβίδων στις επίμαχες φλέβες.

Νέο Μοντέλο MS

Οι βαλβίδες των σφαγίτιδων είναι οι μόνες βαλβίδες που συμμετέχουν στην απορροή του αίματος από το κεντρικό νευρικό σύστημα, και η ύπαρξή τους έχει εξελικτική σημασία.  H ύπαρξη και εξέλιξη των βαλβίδων έχει σημασία σε τετράποδα, π.χ., που την περισσότερη ώρα της ημέρας περπατούν με το κεφάλι προς τα κάτω, προς τη γη, και για τα οποία συνεπώς είναι απαραίτητη η ομοιόσταση, η αποφυγή, δηλαδή, συνεχούς παλινδρόμησης του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Όταν προέκυψαν τα πρωτεύοντα, η στάση σώματος άλλαξε από οριζόντια σε όρθια την περισσότερη ώρα της ημέρας.  Οι Homo Sapiens περνούν τα 2/3 της ημέρας τους όρθιοι (το κεφάλι πάνω από την καρδιά), και το 1/3 ξαπλωμένοι (το κεφάλι στο ίδιο επίπεδο με την καρδιά).  Είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, οι στιγμές κατά τις οποίες το κεφαλι βρίσκεται χαμηλότερα από την καρδιά.  Δεν είναι τυχαίο πως στους ανθρωπίδες έχουν αρχίσει να εκλείπουν οι βαλβίδες – το 10% των ανθρώπων σήμερα, βάσει βιβλιογραφίας, γεννιούνται χωρίς βαλβίδες στις σφαγίτιδες και χωρίς συμπτωματολογία.

Η απουσία βαλβίδων μπορεί να φέρνει παροδικό πονοκέφαλο μετά από απλές δραστηριότητες, όπως ο βήχας, καθώς δημιουργείται παλινδρόμηση στη σφαγίτιδα, όμως η παλινδρόμηση είναι επιζήμια για το κεντρικό νευρικό σύστημα μόνο όταν είναι χρόνια.  Τέτοιου είδους παροδική παλινδρόμηση θεωρείται ακίνδυνη.

Αντίθετα, η παλινδρόμηση που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση είναι χρόνια, και αυτό γιατί οι βαλβίδες είναι ανεπαρκείς: ανεπαρκείς, γιατί αλληλοεπικαλύπτονται ή δεν επιτρέπουν καλή ροή αίματος ανάμεσα στα φύλλα τους.  Ανεπαρκείς είναι οι βαλβίδες που δεν ανοίγουν τελείως, ώστε να περνάει το αίμα, και όχι οι βαλβίδες που δεν κλείνουν τελείως.

The venous reflux that causes MS occurs with every heart beat for years, the equivalent of coughing 60 times a minute for years. The failure of the jugular valves to close tightly, which researchers call valve incompetence (27), is not a problem. Problems, like MS, come about when a jugular valve fails to open all the way and freely pass blood in the normal flow direction. This happens at most .001% of the time, which might explain 300,000 MS people in the US.

Καθώς οι αγγειοπλαστικές που πραγματοποιούνται σήμερα στην περιοχή της βαλβίδας ενδέχεται να καταστήσουν τις βαλβίδες μη λειτουργικές, κολλημένες, δηλαδή, στα τοιχώματα της φλέβας, ο συγγραφέας θέλει να υποστηρίξει πως κάτι τέτοιο δε θα ήταν μάλλον πρόβλημα.  Το αντίθετο, που παρατηρείται συχνά στην MS, είναι σίγουρα πρόβλημα: οι βαλβίδες δεν ανοίγουν καλά.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις με τον Ιατρό κ. Μιχαήλ Κ. Γλυνό

Το ccsvitalk.gr απευθύνθηκε στον Ιατρό κ. Μιχαήλ Κ. Γλυνό, Διευθυντή του Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας στο Νοσοκομείο Υγεία, με εννέα ερωτήσεις για το CCSVI.  Ο γιατρός ανταποκρίθηκε σύντομα, και με μεγάλη προθυμία μας παραχώρησε τις απαντήσεις του.  Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Neutralis:  Τί είναι οι έσω σφαγίτιδες, οι σπονδυλικές φλέβες, και η άζυγος/ημιάζυγος;

κ. Μιχάλης Γλυνός: Οι σφαγίτιδες και οι σπονδυλικές φλέβες παροχετεύουν το αίμα από τον εγκέφαλο και την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης προς την καρδιά. Η άζυγος παροχετεύει το αίμα (μέσω και της αριστερής ημιαζύγου) από μέρος του σώματος (καί τον Νωτιαίο μυελό), μαζί με άλλα συστήματα φλεβών.

N.:  Είναι συνδεδεμένα τα ανωτέρω αγγεία, στην ιατρική, με άλλα προβλήματα πλην του CCSVI?

κ. Μ.Γ.:  Για να δώσουν κλινικό πρόβλημα οι σφαγίτιδες και οι σπονδυλικές φλέβες θα πρέπει να υπάρχει συνολικό πρόβλημα , δηλαδή τουλάχιστον και στις δύο σφαγίτιδες, αφού τα αγγεία αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους στο επίπεδο του εγκεφάλου. Στένωση ή και απόφραξη π.χ. της μιάς μόνο σφαγίτιδος δεν παρουσιάζει συνήθως κλινικό πρόβλημα, διότι το αίμα παροχετεύεται από την άλλη.

N.: Υποδηλώνει το CCSVI την ύπαρξη προβλήματος φλεβικής ανεπάρκειας και σε άλλο σημείο του σώματος;  Εφόσον, δηλαδή, ένας ασθενής έχει διαπιστωμένα φλεβικά προβλήματα στις σφαγίτιδες και την άζυγο, είναι λογικό να υποθέσουμε πως έχει προβλήματα και σε άλλα σημεία;

κ.Μ.Γ.:  Αυτό συμβαίνει μερικές φορές στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η στένωση δηλ. κεντρικών φλεβών. Δεν έχουμε στοιχεία μέχρι στιγμής για το CCSVI.

N.:  Η πλέον ασφαλής επέμβαση αποκατάστασης του CCSVI θεωρείται η αγγειοπλαστική με μπαλόνι.  Ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθείται κατά την επέμβαση;

κ.Μ.Γ.:  Προκειται για κλασσική αγγειοπλαστική: μηριαία φλεβική παρακέντηση, προσπέλαση των στενώσεων με οδηγό σύρμα και διαστολή με ασκό (μπαλόνι ) από 10-16 mm.  Δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο και δεν χρειάζεται νάρκωση. Γίνεται με τοπική αναισθησία. Το ποσοστό επιπλοκών δεν ξεπερνά το 1-3%.

N.: Γνωρίζετε, ή μπορείτε να φανταστείτε, αν υπάρχουν φλεβικά προβλήματα στο πλαίσιο του CCSVI που θεωρούνται αθεράπευτα;

κ.Μ.Γ.:  Δεν γνωρίζω.

N.: Πώς επιδρούν περιβαλλοντικοί παράγοντες στο CCSVI?

κ.Μ.Γ.:  Δεν έχει ερευνηθεί.

N.:  Πόσο καιρό θέλει μια φλέβα να επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας μετά από μπαλόνι και πόσο σταθερή είναι η νέα κατάσταση;

κ.Μ.Γ.:  Ο επανέλεγχος γίνεται σε ένα μήνα περίπου, σε 3, 6, 12 μήνες και απο εκεί και πέρα ανά έτος.

N.: Αρκετοί ασθενείς βιώνουν επαναστένωση εξ αιτίας θρόμβωσης.  Από τί εξαρτάται ο κίνδυνος αυτός;  Υπάρχουν λύσεις αντιμετώπισης μίας θρόμβωσης;

κ.Μ.Γ.:  Δεν είναι συχνό να θρομβώνονται αυτές οι φλέβες μετά από επιτυχημένη αγγειοπλαστική.  Εάν όμως παραμείνει στένωση της τάξεως του 50% τότε υπάρχει κίνδυνός επαναστένωσης. Οι ασθενείς λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακή αγωγή επί 1 μήνα για την αποφυγή θρόμβωσης στο σημείο της αγγειοπλαστικής.

N.: Ο ρόλος των Επεμβατικών Ακτινολόγων είναι σημαντικός τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.  Συζητήθηκε άραγε το CCSVI στο Ευρωπαϊκό Ακτινολογικό Συνέδριο στη Βιέννη;

κ.Μ.Γ.:  Η  Επίσημη θέση του CIRSE (Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe) επί του θέματος, όπως αυτή διατυπώνεται στο τεύχος vol. 34, no1 του Φεβρουαρίου 2011, είναι ότι ναί μεν υπάρχουν ανέκδοτες πληροφορίες για την επιτυχία της μεθόδου (liberation treatment) αλλά ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί τυχαιοποιημένες μελέτες (randomized control trials), οι οποίες θα μας δώσουν πιό αξιόπιστα αποτελέσματα και, συνεπώς, δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για θεραπεία του CCSVI ή της MS.. Στο στάδιο αυτό βρισκόμαστε σήμερα και οι ασθενείς ενημερώνονται ότι δεν πρόκειται ακόμα για καθιερωμένη θεραπευτική μέθοδο. Ήδη στην Ελλάδα ξεκινήσαμε την συμμετοχή μας στην διεθνή μελέτη. Ως τώρα οι εντυπώσεις που λαμβάνουμε από ασθενείς κρίνονται ως θετικές.  Ανακοινώσεις επί του θέματος πιθανώς θα έχουμε στο ερχόμενο CIRSE στο Μόναχο τον Σεπτέμβριο (www.cirse.org)

www.interventional.gr

Σελίδα 1 από 512345