Ερωταπαντήσεις με τον Dr. Tariq Sinan στο ccsvitalk

Ομολογώ πως με μπέρδεψε ο Doctor.  Πολύ ευγενικά βέβαια μου απάντησε αμέσως στις ερωτήσεις που του έθεσα, αλλά σε δύο σημεία τον βρήκα κομματάκι αμφίσημο.

Εννέα ερωτήσεις του έθεσα, όπως και στους υπόλοιπους γιατρούς με τους οποίους επικοινώνησα.  Για όσους δε γνωρίζουν, ο Dr. Tariq Sinan είναι Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου του Κουβέιτ, ενώ η χώρα του πέρυσι τον Μάιο ξεκίνησε μία εθνική μελέτη συσχέτισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας με το σύνδρομο της Χρόνιας Εγκεφαλονωτιαίας Φλεβικής Ανεπάρκειας.

Οι ερωτήσεις και απαντήσεις είναι στα αγγλικά.

Question no1.  It has been almost a year since the Kuwaiti trial began.  Have you found a high association between MS and CCSVI in your patients?

Answer: Yes, a 96%.

2.  Would you say that coagulopathy varies in different populations, with some folks displaying greater risk for thrombosis, for example?

Answer: No. Thrombosis after procedure is related to type of procedure, vein injury and Anticoagulant used.

3.  Is restenosis an issue of under-treatment or is it unavoidable?

Answer: Restenosis is usually due to under treatment and the technique. With our new modified technique we have reduced restenosis from 10 % to 2%.

4.  What, would you say, is the time after which restenosis becomes less possible?  Or is it a lifetime possibility?

Answer: most restenosis happens in the first 3 months but it is still a possibility after that.

5.  Do you know if an occluded jugular vein might gradually encourage sinus occlusion as well?

Answer: Don’t know the answer.

6.  Is it possible that a hypoplastic jugular derives from a hypoplastic sinus, too?

Answer: Yes.

7.  Would you say that a woman who has resolved her CCSVI is still at risk of relapse during/after pregnancy?

Answer: Yes.

8.  What, if you know, is the reason that explains the MS severity in men as compared to women, based on the vascular theory?

Answer: I don’t believe MS is caused by CCSVI. There is just a higher association.

9.  How urgent is it to repair all venous lesions? Is it dangerous to leave one problem unsolved?

Answer: No not dangerous because of collaterals but it certainly will not help to stop or slow down the deterioration of M.S.

Οι απαντήσεις που αφορούν την πλειοψηφία των ασθενών είναι το γεγονός πως στον πληθυσμό του Κουβέιτ, 96% των ασθενών με σκλήρυνση πάσχουν και από CCSVI (1), ενώ ο γιατρός δε θεωρεί πως η εκδήλωση θρόμβου έχει να κάνει με τη γενετική προέλευση ενός πληθυσμού, παρά μόνο με το βαθμό του τραύματος, τον τύπο της επέμβασης και το είδος της αντιπηκτικής αγωγής (2).  Τα δικά τους ποσοστά επαναστένωσης είναι χαμηλά (2%), ενώ η επαναστένωση συμβαίνει συχνά το πρώτο τρίμηνο.  Αμφίσημο τον βρήκα στην ερώτηση 8: δε θεωρεί πως η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλείται από τη ΧΕΝΦΑ, εξ ου και πιστεύει πως μία γυναίκα κινδυνεύει από υποτροπή μετά από μία εγκυμοσύνη ακόμη και αν έχει αποκαταστήσει επιτυχώς το CCSVI.  Επειδή δεν πιστεύει πως η σκλήρυνση προκαλείται από τη ΧΕΝΦΑ, δεν εξηγεί γιατί η νόσος είναι σφοδρότερη στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Νομίζω πως ο Dr. Franz Alfons Schelling θα διαφωνούσε μαζί του.  Στο διαθέσιμο διαδικτυακά βιβλίο του ξεκαθαρίζει τη φλεβική προέλευση της πολλαπλής σκλήρυνσης και αναφέρει ως έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου για τους άντρες τη μεγαλύτερη  και βαρύτερη μυοσκελετική κατασκευή, που επιτρέπει σφοδρότερα back jets αίματος στον εγκέφαλο.

Ο Dr. Tariq Sinan έχει κάνει αρκετές επεμβάσεις και έχει σχετική εμπειρία στα βαλβιδικά προβλήματα των ασθενών με MS.  Αναρωτιέμαι, ωστόσο, τί έχει στο μυαλό του ως αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης ταυτόχρονα με ή και άσχετα από το CCSVI.   Δεν ξέρω επίσης αν ήταν στο συνέδριο της Φεράρα-Μπολώνια, και αν συμμερίζεται γενικά τις απόψεις των λοιπών εμπλεκομένων.  Κατανοώ πως αρκετοί γιατροί επιλέγουν μία διπλωματική ή συντηρητική στάση μέχρι νεωτέρας, αλλά με 96% συσχέτιση στη χώρα του και τόσες ενδιαφέρουσες εργασίες στο συνέδριο της Ιταλίας νόμιζα ότι φτάναμε σε αυτό το … νεωτέρας.

Εσείς τί λέτε;

 1. mortal_engine

  Είναι προφανές ότι κανείς από τους επίσημα εμπλεκόμενους με τη μελέτη του CCSVI δεν επιθυμεί να προκαλέσει επικριτικά σχόλια υιοθετώντας δημόσια προτάσεις που δεν έχουν ακόμα αποδειχθεί αυστηρά. Άλλωστε δεν έχει καν προταθεί η μεθοδολογία που θα αποδείκνυε τυπικά ότι το CCSVI προκαλεί ΠΣ.

  Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως οι πράξεις είναι σαφέστερες από τα λόγια. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια ολόκληρη χώρα επεμβαίνει επίσημα στις φλέβες των ασθενών της μόνο και μόνο για να βγάλει ποσοστά συσχέτισης.

  • Ακόμα και αν η ΧΕΝΦΑ δεν προκάλεσε τη ΣΚΠ, καταστρέφει και διαβρώνει το ΚΝΣ, αποδεδειγμένα πλέον, μέσω υποξίας και μηχανικής καταπόνησης. Και μόνο αυτό είναι αρκετό για να μη θέλει κάποιος να ζει με αυτή.

 2. Η ΧΕΝΦΑ έχει ήδη προκαλέσει δυσμυελίνωση και ανεπανόρθωτες βλάβες στο μιτοχονδριακό DNA των νευρώνων. Η γνώμη μου, χωρίς να μπορώ να την τεκμηριώσω, είναι ότι όσο νωρίτερα αποκατασταθεί, τόσο το καλύτερο, αλλά το ΚΝΣ θα εξακολουθήσει να φθείρεται πιο γρήγορα από το φυσιολογικό λόγω αυτής της τεχνητής αναπνευστικής ανεπάρκειας, οφειλόμενης στην κακή λειτουργία των μιτοχονδρίων.

  Το 2% είναι ελπιδοφόρο αν ισχύει. Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης στο 1st ISNVD σχετιζόταν με τη βελτίωση των τεχνικών. Έχει γίνει κάποια πρόοδος από το αρχικό 50% του Zamboni. Δεν διευκρινίστηκε αν μιλούσε για σφαγίτιδες, άζυγο ή και τις 2.

  Δεν βλέπω αν μίλησε ο Dr Sinan για βαλβιδικά προβλήματα, αλλά θεωρώ ότι είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Ίσως πέφτει τόσο βάρος πάνω τους λόγω των υποθέσεων του Schelling, οι οποίες ως επί το πλείστον δεν ισχύουν. Είναι πάρα πολλές οι φλεβικές βλάβες που εκδηλώνουν ΧΕΝΦΑ και οι κακοσχηματισμένες (και όχι οι κατά Schelling ανεπαρκείς) βαλβίδες είναι μία από αυτές. Ωστόσο, οι βλάβες συνήθως τοποθετούνται στην περιοχή των βαλβίδων.

  Η θεωρία του Schelling μιλά για backjets, τα οποία δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, ενώ, θα το ξαναπώ, η ανεπάρκεια για την οποία μιλά είναι πολύ διαφορετική από την ανεπάρκεια που περιγράφηκε από το Zamboni. Τα backjets, που πιθανολόγησε ότι προκαλούν μηχανική καταπόνηση στο ΚΝΣ, δεν είναι αίματος, αλλά εγκεφαλονωτιαίου υγρού, όπως περιέγραψε ο Beggs στο μοντέλο του.

  Χαίρομαι ιδιαίτερα που κινείται η έρευνα και υπάρχουν κράτη που επενδύουν σε αυτό. Ωραία συνέντευξη!

 3. Τηρει σταση αναμονης, ειναι φανερο και ειναι κατανοητο. Μου αρκει το 2%, φαινεται οτι η μεθοδος σιγα-σιγα βρισκει τον δρομο της και την μεθοδολογια της. Ειναι νομιζω πολυ βασικο για οποιον επεμβατικο θελει να ασχοληθει μελλοντικα, να ανατρεξει στην μεθοδολογια και να βρει αυτα που χρειαζεται ετοιμα. Κερδιζει πολυ χρονο.
  Εκτος απο τους κιρσους, ειναι η πρωτη φορα που η ιατρικη ψαχνει τις φλεβες! Υπομονη!

Leave a Comment