Συγκέντρωση σιδήρου στις εγκεφαλικές φλέβες

Ένα νέο άρθρο του Haacke, Δρ. Φυσικής, επιβεβαιώνει την υπόθεση του Ζαμπόνι πως η συγκέντρωση σιδήρου έχει σχέση με την αυξημένη ενδοκρανιακή φλεβική πίεση.  Το εντυπωσιακότερο, μάλιστα, εύρημα είναι πως η συγκέντρωση σιδήρου ακολουθεί αντίστροφη φορά στο κεφάλι, όπως ακριβώς είχε υποδείξει το 2006 ο Ζαμπόνι πως σχηματίζονται οι φλεγμονώδεις εστίες της MS: ακολουθώντας μία παλίνδρομη ροή.

The backward iron accumulation pattern seen in the basal ganglia, thalamus and
midbrain of most MS patients is consistent with the hypothesis of venous hypertension.

Η τεχνική απεικόνισης που χρησιμοποίησε ο Haacke είναι το SWI, τεχνική ιδιαίτερα ευαίσθητη στη φλεβική ροή, αιμορραγία και συγκέντρωση σιδήρου.  Το δείγμα του αποτελούνταν από δεκατέσσερις ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, στους δώδεκα εκ των οποίων επαληθεύθηκε η υπόθεση της συγκέντρωσης σιδήρου.  Το δείγμα του αντιπαραβλήθηκε με την απεικόνιση σιδήρου σε υγιείς ανθρώπους αντίστοιχων ηλικιών, στους οποίους υπήρχε ελάχιστος σίδηρος στις ίδιες περιοχές όπου στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση υπήρχε υπερσυγκέντρωση.  Παρατήρησε πως οι περιοχές που πλήττονται από υπερσυγκέντρωση σιδήρου αλλάζουν με την ηλικία, ωστόσο το συμπέρασμα ήταν πως ακόμη και οι νεότεροι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είχαν περισσότερο σίδηρο στις ίδιες περιοχές όπου δεν είχαν οι συνομήλικοι υγιείς.

Η συσσώρευση σιδήρου είχε σχετιστεί με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η σκλήρυνση, χωρίς να υπάρχει όμως κάποιος επεξηγηματικός μηχανισμός για το αν η  παρουσία του μετάλλου αυτού ήταν αιτία ή αποτέλεσμα της MS – φαντάζομαι ο ευκολότερος νευρολογικός αντίλογος θα ήταν πως η συσσώρευση σιδήρου οφείλεται στα απομεινάρια μυελίνης.  Η εξέταση του Haacke θα είναι ένα βέβαιο προγνωστικό εργαλείο, αν η υπόθεση του Ζαμπόνι, που σιγά σιγά γίνεται υπόθεση όλων μας, βγει σωστή.

Το paper εδώ:

http://www.ms-mri.com/presentations/Iron%20stores%20and%20Cerebral%20Veins%20in%20MS%20Studied%20by%20Susceptibility%20Weighted%20Imaging%20%28SWI%29.pdf

 1. Πως μπορεί να απομακρυνθεί όλος αυτός ο σίδηρος απο τον εγκέφαλό μας ;

  • Ναι και όχι. Δυστυχώς ο αιματεγκεφαλικός φραγμός (BBB) είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για κάθε ουσία που πρέπει να δράσει εντός του ΚΝΣ. Βέβαια, αν κανείς δεν ενδιαφερθεί, φυσικά και δεν θα φύγει ποτέ.

 2. φαντάζομαι ο ευκολότερος νευρολογικός αντίλογος θα ήταν πως η συσσώρευση σιδήρου οφείλεται στα απομεινάρια μυελίνης

  Όντως, θα ήταν εξαιρετική δικαιολογία, αλλά υπάρχει ένα άτιμο και δύσκολο ερώτημα:

  Οι υψηλές ποσότητες σιδήρου βρίσκονται και στο τείχωμα των αγγείων που φλεγμαίνει. Από πότε τα αγγεία έχουν μυελίνη, και μάλιστα κατεστραμμένη;

  Έστω, όμως, ότι τόσα χρόνια ήταν γνωστό ότι ο σίδηρος υπάρχει μέσα στο ΚΝΣ μας. Γιατί δεν έκαναν κάτι για αυτό; Μήπως επειδή νομίζουν ότι δεν είναι κακό;

  Στοιχειώδης οξειδοαναγωγή, α’ έτους:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fenton_reaction

  Ο σίδηρος, δρώντας καταλυτικά, μετατρέπει τα πολύτιμα ιόντα οξυγόνου (O) σε ελεύθερες υπεροξείδικές ρίζες και υδρογονοκατιόντα, ελαττώνοντας το pH της περιοχής.

  Συνεπώς, 2 τινά:

  1. Είναι γνωστή η παρουσία του σιδήρου και η νευρολογία δεν κάνει τίποτα για αυτό.
  2. Η νευρολογία δεν γνωρίζει για την παρουσία σιδήρου και τώρα που έμαθε αδιαφορεί, προτιμώντας να αντιμετωπίζει μόνο τη φλεγμονώδη διάσταση της νόσου.

  Δεν ξέρω ποιό από τα 2 συμβαίνει.

Leave a Comment