Dr. Mercola: You Don’t Have to Risk Your Life to Recover from MS

Με αυτά τα λόγια ο αμφιλεγόμενος Dr. Mercola (αμφιλεγόμενος γιατί προκαλεί με τις συστάσεις του εναντίον του βρεφικού εμβολιασμού, με τις ιδέες του για την αιτία του AIDS, αλλά και με τις διατροφικές του συστάσεις) συμβουλεύει τους ασθενείς με σκλήρυνση να απέχουν από “τα πλέον τοξικά φάρμακα”, όπως το Gilenya, το Tysabri, αλλά και η ιντερφερόνη, και να τροποποιήσουν τη διατροφή τους, που αποδεδειγμένα θα τους βοηθήσει στον έλεγχο της επιδείνωσης.  “Δε χρειάζεται να βάλετε σε κίνδυνο τη ζωή σας για να γίνετε καλά από τη σκλήρυνση”, λέει, αναφερόμενος στη σύγκριση ανάμεσα σε φαρμακευτικές και διατροφικές επιλογές.  Παραθέτει το παράδειγμα της γιατρού Dr. Wahls, η οποία φαίνεται να πέτυχε με τη διατροφή σταθεροποίηση της νόσου σε φάση δευτεροπαθώς προϊούσας.

Διατηρεί δική του ιστοσελίδα με συμβουλές:

Take Control of Your Health

Και προτείνει και την ιστοσελίδα της Dr. Wahls:

Up from the Chair: Defeating Progressive MS Without Drugs

To σύνθημα της ασθενούς Dr. Wahls είναι “τα φάρμακα δεν είναι η απάντηση.  Αφήστε την τροφή να γίνει το φάρμακό σας”.

Φαντάζομαι πως η αγγειοπλαστική, σε συνδυασμό με σωστή δίαιτα, αποδίδει βέλτιστα αποτελέσματα, αφού άλλοτε μόνο η δίαιτα ήταν ικανή να δώσει στους ασθενείς έναν σχετικό έλεγχο της κατάστασης.

Τρία μόνο συμπληρώματα διατροφής έκαναν την αρχή στις βελτιώσεις της Dr. Wahls, αλλά και των ασθενών του Mercola:

– ωμέγα 3 λιπαρά

– κρεατινίνη

– συνένζυμο Q10

Όλα τους είναι συστατικά που προμηθεύουν ενέργεια στα μιτοχόνδρια των κυττάρων.  Ταυτόχρονα, η Dr. Wahls φρόντισε η δίαιτά της να είναι περισσότερο έγχρωμη: πράσινα, κόκκινα και λευκά λαχανικά να συνδυάζονται μεταξύ τους καθημερινά.

Σε γενικές γραμμές, η δίαιτα των δυο τους δε διαφέρει από παλαιότερες δίαιτες που έχουν συνταχτεί για τη σκλήρυνση.  Το γεγονός πως η δίαιτα, η χαμηλή χοληστερίνη και τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα παίζουν τόσο βασικό ρόλο είναι μία επιβεβαίωση της σημασίας της υγείας του ενδοθηλίου σε ασθενείς με CCSVI.

Η Dr. Wahls στηρίζει με κλινικές δοκιμές το πρωτόκολλο που έχει συντάξει και αυτό γιατί πιστεύει, όπως και ο Dr. Mercola, πως “τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε καμία περίπτωση δε σταματούν την επιδείνωση”. Ο Mercola χαρακτηριστικά συμπληρώνει με συμβουλές αποφυγής των φαρμάκων:

“It is my strong recommendation to not accept these drugs, and if you’re already on them, to wean yourself off, as they are some of the most toxic drugs used in the field of medicine.”

Leave a comment ?

25 Comments.

 1. Polu kalo keimeno!

 2. mortal_engine

  Ενδιαφέρον θέμα από το thisisms:
  Gilenya, after Tysabri and CCSVI procedure
  Απροκατάλυπτοι ασθενείς παραδέχονται ότι παραμένουν στα φάρμακα λόγω της περίφημης παραίνεσης Zamboni, αλλά κυρίως λόγω του νευρολόγου, αν και είναι σίγουροι ότι η επέμβαση είναι αυτή που τους βοήθησε.

  Χαρακτηριστικά, όλοι συμφωνούν ότι:
  “all the neuro talks about is drugs drugs—must be universal to neurologists.” Το μόνο πράγμα για το οποίο μιλά ο νευρολόγος είναι φάρμακα φάρμακα—πρέπει να είναι καθολικό στους νευρολόγους.

  Όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη.

 3. http://www.youtube.com/watch?v=ypqaogsfw6k

  Μετά από 5 μήνες άφησε και τις 2 βακτηρίες και περπατάει μόνη της, ακολουθώντας απλά τη διατροφή που αφηγείται.

 4. Πολύ ελπιδοφόρο βίντεο αλλά από την άλλη εγώ ξέρω άτομα που τρώνε τα προϊόντα που ανέφερε και η κυρία αυτή και γενικώς προσέχουν πολύ τη διατροφή τους και τέτοια βελτίωση δεν είδαν . Μακάρι να μπορούσαμε μόνο με το φαϊ να κάνουμε θαύματα .
  Και μάλιστα μιλάει για περίοδο ενός έτους !!
  Τι να πω παιδιά μακάρι να γινόταν αυτό σε όλους αλλά…
  Να προσθέσω οτι οι ξηροί καρποί είναι πολύ βοηθητικοί για την αρρώστια μας .

 5. Αν μου γράψεις(υποθετικά μιλάω) τι εμπεριέχει το καθημερινό σου διαιτολόγιο θα σου βρω πάνω από 5-10 παραβάσεις που θα αντιτίθεντο σε αυτά που ακολουθώ αλλά και σε αυτά του βίντεο

  # ….αν και δεν είχα τίποτα να βγάλω , μόνο ενα μπισκότο που εφαγα πριν κοιμηθώ…#

 6. Οι υπερβολές δεν κάνουν καλό σε τίποτα και σε κανέναν . Αν ήταν να ενοχοποιώ το μπισκότο διαίτης που έφαγα , το σοκολατάκι που με κέρασε κάποιος που γιόρταζε και το τοστ που έφαγα προχτες τότε θα ήμουν σε τελειως λάθος βάση .
  Η γιατρός μιλάει για αντικατάσταση των εντελώς άχρηστα διατροφικών φαγητών με άλλα πιο υγιεινά .
  Η διατροφή είναι σημαντική αλλά δεν είναι η λύση . Μακάρι να ήταν , κι εγώ θα το ευχόμουν αυτό πιο πολύ απ’ όλους αλλά …

 7. Πώς αποδεικνύεται ότι οι παραβάσεις ή η τήρηση κάποιων αυθαίρετων κανόνων επηρεάζουν τη ΣΚΠ; Ποια είναι η λογική πίσω από τον κάθε κανόνα που να δικαιολογεί την ύπαρξή του;

  Π.χ. για τις αντιοξειδωτικές ουσίες, ουσίες που βελτιώνουν τη ρευστότητα του αίματος, κάπνισμα κλπ υπάρχει μια α’ λογική, παρόλο που η “μαθηματική” απόδειξη εκκρεμεί (και θα εκκρεμεί για κάμποσο καιρό ακόμα).

 8. Χτες που κοιτούσα το φορουμ thisisms.com βρήκα και μια περίπτωση που δεν βοηθηκε καθόλου από τη δίατα της Dr. Wahls .http://www.thisisms.com/forum/diet-f9/topic21310.html Πιθανές απαντήσεις που δόθηκαν ήταν η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων , η αναιμία κτλ
  Γνώμη μου είναι πως πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο , να τρώμε ο,τι χρειαζόμαστε κάθε δεδομένη στιγμή . Η πείνα, οι αυστηρές δίαιτες και η εμμονή σε αποφυγή οποιουδήποτε προϊόντος δεν συνάδει με την εφαρμογή της δίαιτας πιθανόν δεν αξίζουν το τελικό αποτέλεσμα που δεν είναι καθόλου βέβαιο το ποιο θα είναι . Αυτό που είναι διασταυρωμένο είναι οτι πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά ζωικά λιπαρά, τηγανητά ,τα γλυκά και ο,τι δεν έχει έστω κάποια διατροφική αξία .

 9. Νομίζω ότι περιπτώσεις σαν την δική μου δημιουργούν χαρά και ελπίδα. Και επειδή θέλω να τεκμηριώνω αυτό που υποστηρίζω, διότι μπορεί να δώσει δύναμη σε άλλους δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από την παρουσίαση σε βίντεο.
  Όσοι γνωρίζουν από γυμναστήρια ξέρουν ότι τα βάθια καθίσματα θεωρούνται από τις προχωρημένες ασκήσεις και δεν τις συνιστούν στους αρχάριους.(πόσο μάλλον σε κάποιον σκληρυντικό).13 κιλά βάρος μπάρας + 10 κιλά από κάθε πλευρά σύνολο 33Kg χωρίς να προσθέτω και το βάρος τους σώματος που σηκώνουν οι τετρακέφαλοι άλλα 65kg περίπου.
  https://www.facebook.com/photo.php?v=474620035909800&set=vb.100000854241386&type=3&theater
  Εδώ θέλω να σημειωθεί ότι πριν ένα χρόνο μετά βία έκανα ποδήλατο. Το αριστερό μου πόδι ήταν μερικώς κούτσουρο και το πετάλι μπορούσε να το κινήσει μόνον το δεξί

  @Αλίκη
  Δεν ξέρω τι έχεις στο νου σου όταν λες υπερβολές αλλά σίγουρα με βρίσκει σύμφωνο ούτε εγώ είμαι των υπερβολών, μάλιστα το απεχθάνομαι. Και για να γίνω κατανοητός προς όλους δεν ανέφερα πουθενά την λέξη πείνα νηστεία ή έλλειψη θερμιδών.Πραγματικά αυτό δεν ξέρω από που προκύπτει και το γράφεις.
  Η διατροφή είναι σημαντική και είναι η λυση,τουλάχιστον για εμένα, σε περίπτωση που δεν έχει γίνει γνωστό και στα υπόλοιπα μέλη να αναφέρω ότι τα τελευταία συμπτώματα ΣΚΠ τα είχα την Άνοιξη. Το καλοκαίρι ήταν μια πολύ καλή περίοδος διότι εξαφανιστήκαν και όλα τα ccsvi συμτώματα.Δεν θέλω να κάνω μεγάλες δηλώσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζω τίποτα.
  @Sou
  Καταλαβαίνω ότι μπορεί να έχεις θυμό για κάποια πράγματα αλλά δεν είμαι εγώ υπέυθυνος.Στα ερωτήματα σου δεν μπορώ να απαντήσω είναι φιλοσοφικού περιεχομένου και δεν είμαι ειδικός. Ναι όντως κάποια πράγματα δεν έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν αλλά λειτουργούν συμφωνώ.

  Από μέρος μου θα γίνει και άλλο update σύντομα

 10. Ανεξάρτητα από διατροφές και τα λοιπά , το να σηκώνεις βάρη δεν κάνει καλό στα αγγεία σου . Χρειάζεται προσοχή . Επίσης , κι εγώ μέχρι πριν μερικούς μήνες που ήμουν στην Ικαρία έκανα με τους συναδέλφους πεζοπορία 5 χιλιόμετρα την ημέρα . Αυτό δεν σημαίνει οτι έκανα κάτι με τη διατροφή μου ή δεν ξέρω κι εγώ τι . Έπαθα 3 υποτροπές όταν επαναστένωσε η φλέβα μου . Τώρα ακόμα αναρρώνω . Υπάρχουν μέρες που πάω πολύ καλά σαν να μην έχω τίποτα και άλλες που νιώθω πολύ αδύναμη . Ο καθένας όσο είναι καλά μπορεί να υποστηρίζει οτι επειδή κάνει κάτι είναι καλά . Πέρασα 9 χρόνια με την αρρώστια . Μέσα σε αυτά έκανα ψυχοθεραπεία , ομοιοπαθητική , έκοψα το κάπνισμα , γυμναστική , διατροφή και ο,τι άλλο κάνει κάποιος που θέλει να είναι υγιείς .Αυτό δεν σημαίνει πως αυτά με έκαναν καλά .
  Η σκπ και το ccsvi δεν σημαίνει οτι θεραπεύτηκαν επειδή δεν έχουμε συμπτώματα . Είναι σε καταστολή ,κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε. Εξάλλου υπάρχουν και άνθρωποι με διαφορετικό ccsvi , άλλοι έχουν μικρότερο πρόβλημα και άλλων οι φλέβες είναι χάλια . Αυτό είναι η τύχη του καθενός .
  Από την άλλη σίγουρα το να κάνεις σωστή διατροφή είναι πολύ καλύτερο από το να παίρνεις ανοσοκαταστολές και να νομίζεις πως όλα πάνε καλά .

 11. Αγαπητέ Πέτρο, ειλικρινά δεν έχω καθόλου και κανένα θυμό. Με εντυπωσιάζει που το ακούω και με προβληματίζει που βιάστηκες να με χαρακτηρίσεις, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Το μόνο που ρωτησα είναι το πώς ευσταθεί αυτό που έγραψες. Π.χ.

  Νομίζω ότι περιπτώσεις σαν την δική μου […]

  Τι το σημαντικό και αξιοσημείωτο έχει η δική σου περίπτωση; Από όσο είχα διαβάσει, είναι μια τυπική εξέλιξη.

  Να μην υπάρχει αναπηρία ή υποτροπές μέσα στα πρώτα 5-10 χρόνια; Έτσι συμβαίνει συνήθως, συμφωνα πάντα με μακροχρόνιες μελέτες που μιλούν για τη φυσική εξέλιξη της νόσου. Όσο βρίσκεται στη φλεγμονώδη φάση της οι μεταβολές προς το καλύτερο ή το χειρότερο συμβαίνουν αυθόρμητα.

  Πρόσεξε, δε λέω ότι η διατροφή δεν παίζει ρολο! Παίζει και παραπαίζει! Πολύ σημαντικό, μάλιστα, και αυτό τεκμηριώνεται στη βιβλιογραφία. Για να κλείσω το σχόλιο-σεντόνι, θέλω να πω ότι η στατιστική δεν οδηγεί σε συμπεράσματα αιτιου-αποτελέσματος, ιδιαίτερα όταν το πλήθος του δείγματος είναι μόλις 1 άτομο. Χρειάζεται κάτι αρκετά πιο τεκμηριωμένο.

 12. Ίσως να εκτίμησα λάθος, οπότε προσπερνώ τις προσωπικές εκτιμήσεις που κάναμε αμφότεροι και σου απαντώ.
  Καταρχάς να σου πω ότι εύχομαι να κάνεις λάθος και να συνεχίσω να νιώθω την καθημερινή εκνευριστικά αργή βελτίωση
  Τυπική εξέλιξη δεν το λες όταν καταφέρνεις να κάνεις πάλι τα πόδια σου λειτουργικά με επόμενο βήμα να σταματάς ακόμα και τα ccsvi συμπτώματα.
  Μέχρι και η κόπωση έχει αντικατασταθεί με ένα κύμα ενέργειας που δεν μπορώ να το περιγράψω.Φαρμακα-συμπληρωματα δεν παίρνω speedakia το ίδιο ε τότε μάλλον κάτι κάνω σωστά και προέρχεται αυτή η ενέργεια.
  Επειδή έχω διαβάσει και για άλλους(όπως στο λινκ)που έχουν σταματήσει τη νόσο και δεν εμφανίστηκε ποτέ ακολουθώντας μια ριζοσπαστική διατροφή που δεν έχει σχέση με τα περίφημα πρωτόκολλα και τις γνωστές δίαιτες που είναι διαθέσιμα στο ίντερνετ και μαζί με την θεωρία της χενφα που πραγματικά ήταν το λάκτισμα για να μπορέσω να σκέφτομαι τι παίζει με τον οργανισμό μου. κατάλαβα ότι μόνο μια καλή αποκατάσταση σε αγγειοχειρουργό δεν φτάνει. Τόσο καιρό παρατηρώ όλα τα μέλη που έχουν κάνει αγγειοπλαστική και συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα αυτό από μόνο του λέει κάτι.Οι φλέβες συνεχίζουν να νοσούν πάρα την διάνοιξη σε κάποια σημεία με μπαλόνι. Η φλέβα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θέλει σωστά υλικά για να είναι υγιείς. Οκ και διόρθωσα τις σφαγίτιδες με μπαλόνι αν
  τα υπόλοιπα τριχοειδή είναι κατεστραμμένα πως θα περάσει το αίμα?
  Και τώρα θέλω να σου κάνω μια ερώτηση πιστεύεις ότι το ccsvi μπορεί να αντιστραφεί παρά μόνον με τη διατροφή?Πιστέυεις ότι μια υποπλαστική φλέβα μπορεί να γίνει πάλι υγιείς και με σωστή διάμετρο μόνον με την διατροφή?
  Εδώ να συμπληρώσω ότι η διατροφή δεν θεραπεύει αλλά δίνει τα σωστά υλικά στον οργανισμό για να μπορέσει να δομήσει.

 13. Αγαπητέ Πέτρο, κι εγώ ελπίζω να συνεχιστεί η όποια βελτίωση
  αισθάνεσαι.

  Φαρμακα-συμπληρωματα δεν παίρνω speedakia το ίδιο ε τότε μάλλον κάτι κάνω σωστά και προέρχεται αυτή η ενέργεια.

  Ή μπορεί να είναι απλή τύχη. Δυστυχώς δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι:

  1. Είμαστε σαν είδος ίδιοι, αλλά εντελώς διαφορετικοί μεταξύ μας.

  2. Ακριβώς λόγω του #1 δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα αν δε μελετηθεί σε ευρείες ομάδες ασθενών.

  3. Είναι αδύνατον να εξάγάγουμε συμπεράσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα με τόσο μικρό δείγμα.

  Και τώρα θέλω να σου κάνω μια ερώτηση πιστεύεις ότι το ccsvi μπορεί να αντιστραφεί παρά μόνον με τη διατροφή?

  Το CCSVI οχι, κάποιες συνέπειες μπορεί. Χρειάζονται αντικειμενικές μετρήσεις για να γνωρίζουμε. Συμφωνώ μαζί σου ότι η αποκατάσταση της ΧΕΝΦΑ δεν αρκεί για να δώσει λύση στο πρόβλημα ΣΚΠ. Η ΣΚΠ έχει μια πολύ σοβαρή μεταβολική συνιστώσα (εκεί μπορεί να βοηθήσει η διατροφή) και μια νευροαποδομητική, στην οποία δεν μπορεί να βοηθήσει τίποτα απολύτως. Άπαξ και ξεπεραστεί το σημείο όπου η πλαστικότητα του ΚΝΣ μπορεί να παρακάμψει νευρολογικές βλάβες, δεν υπάρχει τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση.

  Πιστέυεις ότι μια υποπλαστική φλέβα μπορεί να γίνει πάλι υγιείς και με σωστή διάμετρο μόνον με την διατροφή?

  Αυτό είναι ερώτημα για αναπτυξιακό βιολόγο. Η δική μου άποψη είναι ότι είναι εξίσου πιθανό με το να ξαναφυτρώσει ένα ακρωτηριασμένιο μέλος.

  Εδώ να συμπληρώσω ότι η διατροφή δεν θεραπεύει αλλά δίνει τα σωστά υλικά στον οργανισμό για να μπορέσει να δομήσει.

  Αλλά πολλά πράγματα ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει μηχανισμούς να τα επιδιορθώσει, όσο καλά υλικά και αν διαθέτει. Π.χ. μια ουλή από βαθύ κόψιμο στο δέρμα δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για μια ουλή εντός του ΚΝΣ, το οποίο “επισκευάζεται” σε ελάχιστο (αν όχι μηδενικό) βαθμό για πολλούς και διάφορους λόγους.

 14. Συμφωνώ Petro πως χρειάζεται αγγειοπλαστική ΚΑΙ σωστή διατροφή ΚΑΙ διακοπή του καπνίσματος. Ωστόσο, για να επιβεβαιώσω πόσο διαφορετικοί είμαστε, δεν έκανα, ούτε κάνω, τη διατροφή που έχει κάποιος στο μυαλό του για την MS, αλλά ένιωσα πολύ καλά δύο μέρες αμέσως μετά την επέμβαση, και για περίπου δύο χρόνια τώρα. Βασικά είναι το μόνο δραστικό που έκανα για την MS, και μπορώ να πω, αν και δε μπορώ να το αποδείξω κι εγώ παρά μόνο σε βάθος χρόνου, πως ήταν πολύ αποτελεσματικό. Λέω σε βάθος χρόνου, γιατί έχω υπάρξει σε ύφεση εξαετίας πολύ πριν την επέμβαση – 2003 έως 2009.

  Είμαστε όλοι a work in progress, τουλάχιστο είμαστε στο σωστό progression!

 15. Βασικά ξαναδιαβάζω πρόσφατη συνέντευξη της Wahls, και σκέφτομαι πως βόρεια Αμερική, όπως και Καναδάς, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη διατροφή ακριβώς επειδή εκεί το junk food, η παχυσαρκία και η υπερκατανάλωση είναι διαδεδομένα. Ίσως γι αυτό σημειώνουν και σημαντικές διαφορές στην MS όταν τροποποιούν τη διατροφή τους προς ένα μοντέλο που είναι πιο γνωστό, λόγω Μεσογείου, σε εμάς – φρούτα, λαχανικά, χόρτα, ξηροί καρποί κλπ. Αλλά επειδή αναγνωρίζω το όφελος, θα επικολλήσω στην αρχική σελίδα, στα quotes, ποιά ακριβώς διατροφή βοήθησε την Dr. Wahls να σταματά να νιώθει επιδείνωση σε φάση δευτεροπαθώς προϊούσας MS. Δείτε τη συνέντευξη εδώ:

  http://www.huffingtonpost.com/meryl-davids-landau/multiple-sclerosis-diet_b_2258056.html

  • Νομίζω Neutralis αυτό που ανάρτησες στην αρχική σελίδα συνοψίζει σε γενικές γραμμές ποια είναι η κατάλληλη διατροφή ενός χενφικου ατόμου, αν και εγώ θα προσέθετα και άλλα και θα διαφωνούσα σε κάποια άλλα.
   Εδώ αγαπητοί συνάδελφοι θέλω να σας πω ότι έχει αλλάξει η ζωή μου προς το καλύτερο σε όλους τους τομείς.Έχουν σταματήσει να πέφτουν τα μαλλιά μου, μάλιστα σε κάποια σημεία έχουν πυκνώσει,μειωθηκε η χρόνια ουλίτιδα, τα νύχια μου είναι πιο λαμπερά,αφοδευω 2 φορές τη ημέρα τουλάχιστον, μπορώ να κρατηθώ όλο το βράδυ χωρίς να σηκωθώ για ούρηση, έφυγαν οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μου,το πρόσωπο μου έγινε λαμπερό,μειωθηκε για να μη πω εκμηδενίστηκε ο αστιγματισμός μου,απο ενέργεια αισθάνομαι ότι αν με συνδέσεις με καλώδιο κινώ ελικόπτερο, γενικώς αισθάνομαι απ΄ όσα διαβάζω όλα αυτά που βιώνουν άτομα που έχουν προβεί σε αγγειοπλαστική.

 16. Πες μας κι εμάς Petro την διατροφή που κάνεις μήπως την ακολουθήσουν κι άλλα άτομα που μπορεί να θέλουν και ίσως να βοηθηθούν .

 17. Αυτό που λες, Πέτρο, σημαίνει ότι είχες σοβαρή έλλειψη μετάλλων και βιταμινών με την πρότερη διατροφή που ακολουθούσες. Είναι κρίμα που δεν γίνονται κατά διαστηματα τέτοιες εξετάσεις.

  Αν θέλεις κάνε αυτό που λέει η Αλίκη, στο forum όμως, και προσπάθησε να εξηγήσεις το σκεπτικό πίσω από κάθε παρέμβαση. Αυτό είναι και το σημαντικότερο, διαφορετικά δεν θα μπορεί να το προσαρμόσει ο καθένας στις ανάγκες του.

 18. Αλίκη 10 σειρές πιο πάνω μου λες ότι δεν πειράζει να τρως τοστ,σοκολατες και μπισκότα(διαίτης ή μη) και τώρα μου ζητάς να σου πω τι κάνω?Αν σου πω θα τρομάξεις και θα φύγεις από το φόρουμ.

  Μπορεί να είναι έλλειψη μετάλλων και βιταμινών συμφωνώ ή μπορεί να αυξήθηκε η ροή του αίματος στα τριχοειδή και να σταμάτησε αυτή η γρήγορη φθορά και σε ορισμένα σημεία να επισκευαστήκαν ζημίες. Εξάλλου το αίμα είναι η ζωή των ιστών που μεταφέρει μέταλλα βιταμίνες πρωτεΐνες οξυγόνο τα πάντα.
  Επίσης να πω ότι εγώ έχω μια τελείως διαφορετική άποψη για το πως δημιουργείτε η χενφα και πάνω σε αυτό πάτησα και άλλαξα διατροφή.

 19. Αλίκη 10 σειρές πιο πάνω μου λες ότι δεν πειράζει να τρως τοστ,σοκολατες και μπισκότα(διαίτης ή μη) και τώρα μου ζητάς να σου πω τι κάνω?

  Περισσότερο θέλει να της εξηγήσεις γιατί πιστεύεις ότι πειράζει και με ποιον τρόπο στη ΣΚΠ συγκεκριμένα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πρόκειται για “κενές θερμίδες” που ανεβάζουν την ινσουλίνη στο θεό.

  Αν σου πω θα τρομάξεις και θα φύγεις από το φόρουμ.

  Εντάξει, θα φροντίσουμε να την δέσουμε. Γίνεται, όμως, να κάνουμε αυτή τη συζήτηση στο φόρουμ; Θα χαθεί το άρθρο μέσα στα σχόλια έτσι όπως το πάμε…

 20. Προς διευκρίνιση (γιατί εδώ πρέπει να εξηγούμε και τα βασικά)η τελευταία απάντηση μου περί φθοράς, μετάλλων,βιταμινών,πρωτεϊνων και βελτιωμένης ροής δεν αφορά το κομμάτι της ΠΣ αλλά των παρακάτω:
  -Τριχόπτωσης
  -Αστυγματισμός
  -Προβλήματα εντέρου
  -Ουλίτιδας
  -Μάυροι κύκλοί(συσσώρευση τοξινών άκαυστων υλικών)

 21. γιατί εδώ πρέπει να εξηγούμε και τα βασικά

  Ναι, μπορεί να είμαστε βραδύνοες. Χαλάρωσε…

  -Τριχόπτωσης
  -Αστυγματισμός

  Δεν γνωρίζω και δεν έχω άποψη.

  -Προβλήματα εντέρου

  Αν πρόκειται περί δυσκοιλιότητας, οι φυτικές ίνες και το νερό πρέπει να σε βοήθησαν.

  -Ουλίτιδας

  Η Vit. C και η μείωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων βοηθά. Μπορεί να χρειάζεται αντιβίωση σε προχωρημένη κατάσταση. Δεν νομίζω να πήρες, όμως.

  -Μάυροι κύκλοί(συσσώρευση τοξινών άκαυστων υλικών)

  Διευκρίνισε το “συσσώρευση τοξινών άκαυστων υλικών”. Δηλαδή;

  Και ξανά: συνεχίζουμε εδώ;

  http://ccsvitalk.gr/blog/?page_id=2737&mingleforumaction=viewtopic&t=112#postid-1092

 22. Δεν απευθυνομαι σε εσένα Σου.

  Για να θέλεις να συνεχισεις κάτι πρέπει να υπάρχει και ενδιαφέρον,το δικό μου χαθηκε.Τα μέλη είναι καλά ενημρωμενα για το θεμα της διατροφης βλέπω.Αλήθεια αποτελεσματα έχουν?

 23. Δεν παίρνω κάτι προσωπικά, αλλά δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να αφήνονται αιχμές για κανένα μέλος. Ξανά χαλάρωσε.

  Ακόμα και αν έχουν αποτελέσματα, είναι εντελώς αδύνατον να το αποδώσουν εκεί ή μόνο εκεί. Αυτή είναι και η διαφωνία μας εξ αρχής και για αυτό ζητάω κάποιες διευκρινίσεις, τις οποίες δεν έχω δει ακόμα.

  Πραγματικά, αν απαντήσεις κάτι, σε παρακαλώ γράψε το εδώ: http://ccsvitalk.gr/blog/?page_id=2737&mingleforumaction=viewtopic&t=112#postid-1092

  Αρκετά θάψαμε το άρθρο κάτω από μπισκότα και λαχανικά.

Leave a Comment