Το κόστος της λάθος διάγνωσης

Σε μία από τις αρχικές μελέτες για το Tysabri συμμετείχε μία 46χρονη γυναίκα, η οποία πέθανε από PML αφού είχε λάβει 37 δόσεις του φαρμάκου.  Η νεκροψία επιβεβαίωσε την PML, αλλά το τραγικό είναι πως δεν επιβεβαίωσε τη σκλήρυνση.  Πιθανόν η γυναίκα αυτή να μην έπασχε από MS – να μην είχε, δηλαδή, CCSVI.  Mία φλεβογραφία θα αρκούσε, προκειμένου να προληφθεί είτε μία λάθος διάγνωση, είτε μία λάθος αγωγή εξ αιτίας της, είτε ένας λάθος θάνατος.

Progressive Multifocal Leukoencephalopathy Complicating Treatment with Natalizumab and Interferon Beta-1a for Multiple Sclerosis

Αυτό, δηλαδή, δεν είναι “επικίνδυνο” μόνο και μόνο επειδή δεν έχει να κάνει με μπαλόνια;

Το ποσοστό σωστής διάγνωσης της βέβαιης σκλήρυνσης ανέρχεται σε 94% περίπου, νούμερο που επιβεβαιώνεται σε νεκροψίες.  Η διάγνωση “πιθανή σκλήρυνση” (probable MS) έχει αρκετά χαμηλότερα ποσοστά ορθότητας, μόλις 66%.

A clinico-pathoanatomical study of multiple sclerosis diagnosis.

Η λάθος διάγνωση αφορά άλλες νευρολογικές παθήσεις, και αυτός είναι ο λόγος που ο Dr. Schelling μιλάει ειδικά για “φλεβική σκλήρυνση” και όχι απλά για “σκλήρυνση”, θέλοντας να ξεχωρίσει αυτή τη σκλήρυνση που έχει μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την περιφλεβική κατανομή εστιών στα Dawson’s fingers από οποιαδήποτε άλλη νευρολογική πάθηση.

Η νευρολογία αδυνατεί να θεραπεύσει ή παύσει τη σκλήρυνση.  Όμως, ενίοτε, οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα με τις ατελείς, ακόμη, μεθόδους διάγνωσης.  Είναι ήδη τραγικό να πάσχεις από CCSVI/MS και να παίρνεις Tysabri γι αυτό.  Είναι αδιανόητο να έχεις πάρει Tysabri και να πεθαίνεις από PML χωρίς, μάλλον, να πάσχεις από MS.

  1. Όντως τραγικό

  2. Ορίστε χάλια !
    Μα καλά , δεν υπάρχει κανείς να κυνηγήσει αυτούς τους κεραταδες?

Leave a Comment