Repeat venogram – 15 μήνες μετά

Επιτρέψτε μου να είμαι απόλυτη από εδώ και πέρα: οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες δεν έρχονται από το άγχος μας, ούτε από το κακό ανοσοποιητικό, αλλά από συγκεκριμένο εμπόδιο στη ροή.

Η επαναληπτική φλεβογραφία έδειξε μία άριστη δεξιά σφαγίτιδα 15 μήνες μετά, αλλά στην άζυγο ήταν αβέβαια τα σημάδια.  Μπήκαν τρία μπαλόνια στην άζυγο, για να βελτιστοποιηθεί και εκεί η ροή.  Χωρίς παρενέργειες, όλα καλά.

Νόμισα πως τελείωσα, αλλά δεν είναι έτσι.  Προσεκτική φλεβογραφία της νεφρικής φλέβας ανέδειξε στένωση 97%.  Σύνδρομο Nutcracker λέγεται, και αντιμετωπίζεται μόνο με στεντ.  Η ανακοίνωση με αιφνιδίασε, ομολογουμένως, αφού, καθώς φαίνεται, το είχα και αυτό εκ γενετής.

Για όσους δε θυμούνται, να πω πως η νεφρική φλέβα είναι πολύ σημαντική, γιατί κατεβάζει 500ml/min.  Όταν είναι κλειστή, το αίμα πάει μέσω αζύγου, μέσω ανιούσας οσφυικής φλέβας και μέσω της φλέβας της ωοθήκης.  Φανταστείτε την επιβάρυνση στη σκλήρυνση αν η άζυγος είναι επίσης κλειστή, όπως ήταν σε μένα.  Δευτερεύοντα σημάδια πως υπάρχει στένωση νεφρικής φλέβας είναι να είναι διογκωμένες όλες οι φυσικές παράπλευρες που προαναφέρθηκαν – right ascending lumbar, azygos and ovarian vein.

Το σύνδρομο Nutcracker υπάρχει σε έναν στους 4 ανθρώπους, αλλά αυτοί είναι ενίοτε ασυμπτωματικοί, ειδκά αν δεν έχουν δεύτερη στενωμένη φλέβα στο σώμα.  Στην MS, η κλειστή νεφρική φλέβα συμβάλλει με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, επιβαρύνοντας σημαντικά την άζυγο.  Όταν δίνει συμπτώματα, πρέπει να θεραπεύεται, γιατί εκτός από CCSVI, μπορεί να προκαλεί πόνους στην πυελική χώρα, αίμα στα ούρα, αίμα στην περίοδο, πιθανόν και αδυναμία σύλληψης, εικάζει ο Sclafani (ειδικά όταν επιβαρύνει πολύ τη φλέβα της ωοθήκης).

Θεραπεύεται όμως μόνο με στεντ, γιατί αφορά ανατομική συμπίεση της αριστερής νεφρικής φλέβας από την αρτηρία.  Έχουμε δεδομένα μόνο τριετίας, για όσους ασθενείς έβαλαν στεντ εκεί.  Δεν κινδυνεύουν από θρόμβο τα στεντ στη νεφρική, λόγω συνεχούς μεγάλης ροής, αλλά από κακή τοποθέτηση και migration.  Έχει συμβεί σε έναν από τους 20 ασθενείς του Sclafani, οδήγησε σε αρρυθμίες και αντιμετωπίστηκε με εγχείριση ανοιχτής καρδιάς.  Αν ενδοθηλιαστεί καλά όμως, και περάσει το επικίνδυνο διάστημα των 4 εβδομάδων, το στεντ αυτό έχει καλή πρόγνωση, λόγω μόνιμης πολλής ροής στη νεφρική φλέβα.  Στην τριετία, το 95% των στεντ ήταν ανοιχτά και λειτουργικά.

Έπρεπε να αποφασίσω επί τόπου τί να κάνω.  Ένιωσα πως δεν ήμουν έτοιμη και είπα όχι.  Όχι σήμερα.  Είμαι πεπεισμένη για την επίδραση της νεφρικής φλέβας στην MS, και γνωρίζω πως ανάλογη σημασία της αποδίδει και ο Schelling, αλλά αποφάσισα να δω ποιά θα είναι η επίδραση της αγγειοπλαστικής στην άζυγο, και μετά να πράξω ανάλογα.  Στην άζυγο δεν είχα σημαντικά εμπόδια ροής, μάλλον απομεινάρια της πρώτης αγγειοπλαστικής, που κρίθηκαν θεραπεύσιμα ειδικά επειδή η νεφρική είναι κλειστή.  Παίρνω Pradaxa για 30 μέρες.

Αν με ρωτήσετε, θα σας πω πως δεν έχω, παρά την ταλαιπωρία, τους 38 βαθμούς ζέστη στη Νέα Υόρκη και την αφυδάτωση, ούτε πονοκέφαλο ούτε ημικρανίες.  Μετά από αυτά που (ξανα)είδα στο σώμα μου, είμαι πεπεισμένη 100% πως η MS δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία χρόνια αθεράπευτη εγκεφαλονωτιαία φλεβική ανεπάρκεια, πως πάσχουμε όλοι από πολλαπλές στενώσεις που δημιουργούν ένα δοχείο επικοινωνούντων παλινδρομούντων υγρών.  Πείτε μου, υπάρχει ικανοποιητικότερη εξήγηση στο γιατί παλιά, πριν την πρώτη αγγειοπλαστική, είχα επιδείνωση κάθε δεύτερη έμμηνο ρύση, όταν, σου εξηγεί ο Sclafani, το αίμα της νεφρικής φλέβας πέφτει πάνω στην φλέβα της αριστερής ωοθήκης και αυξάνει τις πιέσεις στη σπονδυλική στήλη;

Νομίζω πως θα ξαναέρθω.  Υπάρχουν ασθενείς, μου λέει ο Σκλαφάνι, που έχουν δει δραματικές βελτιώσεις στην όραση και την ισορροπία έπειτα από την τοποθέτηση στεντ στη νεφρική.  Αλλά όλα αυτά παραμένουν anecdotal, και ο FDA έχει γίνει πολύ παρεμβατικός.  Διαθέτει, στα κέντρα αποκατάστασης του CCSVI, φόρμες συγκατάθεσης που πρέπει να υπογράψουν οι ασθενείς, και στις οποίες αναφέρεται πως:

γνωρίζω πως η σχέση CCSVI και MS δεν έχει αποδειχθεί, πως τα μπαλόνια είναι επικίνδυνα εργαλεία, πως έχουν πεθάνει ασθενείς από τις επιπλοκές της επέμβασης, πως η σκλήρυνση είναι ασθένεια στην οποία μεσολαβεί το ανοσοποιητικό σύστημα, πως θα συνεχίσω την αγωγή που μου δίνει ο νευρολόγος μου και μετά την επέμβαση, πως θα συζητήσω με τον νευρολόγο μου τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στην επέμβαση.

Πώς σας φαίνεται;  Ενώ υποφέρεις από στενές νεφρικές φλέβες και αζύγους, σε αναγκάζουν να υπογράφεις πως δεν υποφέρεις από αυτά, αλλά από κάτι άλλο, που αυθαίρετα ονομάζεται MS και είναι immune mediated.

Είμαστε τυχεροί που υπάρχει το CCSVI, είμαστε άτυχοι γιατί όλες τις αποφάσεις θα τις πάρουμε μόνοι μας.  Έχω δύσκολη απόφαση μπροστά μου, για το στεντ.  Μακάρι η σκλήρυνση να ήταν αυτοάνοση, και να έπαιρνα αλεμτουζουμάμπη.  Ώρες ώρες σκέφτομαι πως οι ασθενείς αντιδρούν με τη XENΦΑ, γιατί η ΧΕΝΦΑ μεταθέτει την ευθύνη σε σένα και σε επιλύσιμες, πλην εξίσου σοβαρές, καταστάσεις.  Πόσο βολικό είναι να πεις, “δεν ελέγχω τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού, δε μπορώ να κάνω κάτι γι αυτές, η σκλήρυνση είναι ανίατη”, και πόσο σε ξεβολεύει η γνώση που αποκτάς, πως “μπορώ να σε κάνω να νιώσεις καλύτερα, αλλά πρέπει να βάλουμε στεντ”.

Σε κάθε περίπτωση, τα σημάδια επιδείνωσης του προηγούμενου μήνα αποδόθηκαν στη σχέση κλειστής αζύγου-νεφρικής φλέβας.  Είναι μία γνώση που για άλλη μία φορά δείχνει πως το ανοσοποιητικό τρελαίνεται μόνο όταν υπάρχουν στενώσεις – αν δεν υπάρχουν, συμπεριφέρεται φυσιολογικά.  Μόλις ξεκουραστώ λίγο, θα ανεβάσω υλικό δια χειρός Sclafani.

Από τη Νέα Υόρκη, με αγάπη – και με καθαρό κεφάλι.

Leave a comment ?

28 Comments.

 1. καλα νομιζω αποφασισες
  αλλα πως δεν βρεθηκε η στενωση της νεφρικης νωριτερα?

 2. Ο ίδιος είπε ότι η διαγνωστική του εμπειρία αυξάνεται με το χρόνο. Πριν αρχίσει η φλεβογραφία, κοιτώντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης και σε συνδυασμό με τα συμπτώματα που του περιέγραψα, μου ανακοίνωσε ότι θα την εξετάσει πιο διεξοδικά. Στο τέλος ομολόγησε: “i had underestimated it”.

  Συμπέρασμα, ακόμα κι ένας καλός επεμβατικός μπορεί να γίνει καλύτερος.

 3. Τέλεια! Δηλαδή όσο τέλεια μπορεί να είναι… Αυτό που δεν καταλαβαίνω έχει να κάνει με τη νεφρική. 97%;;;;; Πώς μπορεί να “υποδιαγνωστεί”;

  Όσο περνά ο καιρός τόσο πολυπλοκότερο γίνεται. Καλή συνέχεια και καλή επάνοδο!

 4. Aυτό που εγώ κατάλαβα πως έκανε σήμερα διαφορετικά είναι οι διαφορετικές γωνίες απεικόνισης της φλέβας.

  Μου ανέφερε την εξής περίπτωση: γυναίκα, που είχε μόνο στένωση νεφρικής φλέβας, και πήγε στον Sclafani με συμπτώματα κόπωσης, θολής σκέψης και αδυναμίας. Ο Sclafani την έστειλε και στον Zivadinov, με την ερώτηση: έχει αυτή η γυναίκα MS? Ο Zivadinov απαντάει αρνητικά: όχι, δεν έχει. O Sclafani συμφωνεί: σωστά, δεν έχει, έχει μόνο στένωση νεφρικής.

  Τί ειναι αυτό που κάνει τη “σκλήρυνση”;

  • Ασχέτως γωνίας, στον IVUS θα έπρεπε να φαινόταν ξεκάθαρα η μικρότερη διατομή. Δεν μιλάμε για 10%, αλλά για 97! Αυτός, άλλωστε, είναι ένας απο τους λόγους για τον οποίο είναι απαραίτητος. Και γιατί τόσον καιρό δεν είχες αισθανθεί τα συμπτώματα αλλά συνέβη τώρα, δεδομένου ότι η νεφρική φλέβα έχει πρόβλημα ανέκαθεν;

 5. Οι κλειστές φλέβες…Δεν ξέρεις τι χαρά μου έδωσες!Επιτέλους μια καλή εξήγηση γιατί η περίοδος προκαλεί ώσεις.Καλή επιστροφή..

 6. ναι, ο γιατρος ειναι φιλομαθης!
  καλη επανοδο!

 7. καλη επιστροφή Μαρία
  97% …αλλά τα συμπτώματα που σου δίνει δεν είναι έντονα.(αν μπορεί κανείς να το πει αυτό)
  σωστή απόφαση η αναμονή ,γιατί τοσο καιρό (άραγε πόσο?)είσαι με τη στένωση αυτή.
  do not burn bridges of the future!!!(siskin saying)

 8. Ήμουν σίγουρη πως κάτι θα έβρισκε ο Doctor . Καμία αμφιβολία δεν έχω για το τι είναι σκλήρυνση . Εύχομαι να εμφανιστούν σύντομα γιατροι τόσο ενημερωμένοι και επιδέξιοι όσο ο Sclafani .
  Μαρία καλή αναρρωση και καλή επιστροφή !

 9. νομιζω αυτο ειναι και το σημαντικοτερο μαθημα: εχεις συμπτωματα, κατι φλεβικο συμβαινει
  εγω δεν ειχα (ή ειχα πολυ λιγα, κι επειδη πριν την φλεβογραφια ημουν χαλια, τα λιγα τα θεωρω τιποτα) κι οταν ξαναπηγα βρηκε μονο μια μικρη επαναστενωση στην (καταραμενη) αριστερη
  και μια απλασια στην αριστερη ανιουσα οσφυικη (την οποια ειχε ηδη βρει, αλλα την “κουκουλωσε” λιγο στην εκθεση)
  αρα με ενα αγγειο με μικρη στενωση εισαι μια χαρα
  αυτο ειναι συμφωνο με την θεωρια, και ετσι συμβαινει
  it works!

 10. Για μένα είναι σημαντικό που η δεξιά σφαγίτιδα παραμένει ανοιχτή, γιατί θα ήταν κρίμα να επαναστενώσει στους 15 μήνες. Όσο για τη νεφρική, εντύπωση μου κάνει που δεν είχε δει στένωση της τάξεως του 97%, ανεξάρτητα από τη γωνία απεικόνισης της φλέβας.
  Σημασία έχει πως μετά τα μπαλονάκια στην άζυγο καθάρισε ξανά το κεφάλι σου, έχεις χρόνο να σκεφτείς για το στεντ. Μπορεί σε ένα χρόνο τα δεδομένα να είναι (και πάλι) διαφορετικά.
  Σου εύχομαι καλή επιστροφή!

  Είδες που ο μπόμπος σου σε προστάτευσε;

 11. O μπόμπος προστατεύει καλύτερα από κάθε νευρολόγο.

  Όταν πήγα στον Sclafani τον Μάρτη του 2011 δεν κοιτούσε ακόμη τις νεφρικές. Παραδέχεται και ο ίδιος πως “σημεία” που πέρυσι τα διάβαζε φυσιολογικά στον IVUS, έμαθε στην πορεία πως μπορεί να είναι παθολογικά. Η εμπειρία του οδηγεί σε πιο ολοκληρωμένες διαγνώσεις, που εξηγούν και αυτό που νιώθεις.

  Θα ήταν άξιο απορίας να μη μου έβρισκε τίποτα. Είναι επίσης άξιο απορίας πώς με μία κλειστή νεφρική και υποπλαστική αριστερή σφαγίτιδα ήμουν μια χαρά. Με ανακούφισε σημαντικά μάλλον, επειδή με απάλλαξε από 90% στένωση στη δεξιά και πολλά εμπόδια ροής στην άζυγο, και με άφησε με ένα πιο “φιλικό” ccsvi.

  To γιατί δεν έχω πιο έντονα συμπτώματα λοιπόν, δεν ξέρω. Η νεφρική φλέβα δεν προκαλεί ccsvi, αλλά επιδεινώνει ένα υπάρχον ccsvi. Με κλειστή την άζυγο, τα πράγματα είναι πιο δραματικά.

  Το μάθημα της ημέρας: οι γιατροί εκπαιδεύονται μέσα από τις επεμβάσεις τους, σε πολλούς ασθενείς ίσως να μην έγινε ακόμη ολοκληρωμένη διάγνωση, τα συμπτώματα που νιώθεις οφείλουν να έχουν μία φυσική εξήγηση και προέλευση, δεν είναι ουρανοκατέβατα.

  We are all a work in progress.

 12. Τί ειναι αυτό που κάνει τη «σκλήρυνση»;

  Μετά απο όλη αυτή τη συζήτηση, μάλλον μπορούμε εκ του ασφαλούς να πούμε ότι η ΣΚΠ είναι το νευρολογικό έλλειμμα που προκληθηκε από τη ΧΕΝΦΑ και ακτινολογικά πληροί τα κριτήρια της διάγνωσης.

  Η περίπτωση είναι ένα ωραίο παράδειγμα που δείχνει ότι η ΧΕΝΦΑ είναι αυτοτελής, με δική της αιτία και δικά της συμπτώματα, τα οποία κακώς αποδίδουν στη ΣΚΠ, που είναι αποτελέσματα του ίδιου φαινομένου.

 13. Sxetika me auto: “Μετά από αυτά που (ξανα)είδα στο σώμα μου, είμαι πεπεισμένη 100% πως η MS δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία χρόνια αθεράπευτη εγκεφαλονωτιαία φλεβική ανεπάρκεια.” den eisai mono esu pepeismanh alla arxizw na peithomai kai egw.

  Erwthsh: uparxei bibliografia gia to ti mporei na prokalesei h stenwsh sthn nefrikh fleba? Exei susxetistei me upogonhmothta h kapoio allo thema stis oothikes (p.x. inomoiwmata ktl ktl). An nai thelw references.

  Kalh epistrofh kai se euxaristw pou me mathaineis kainourgia pragmata
  (mhn ksexaseis thn uposxesh gia thn sabania).

  • Φυσικά δεν είναι reference, αλλά case study μιας φίλης που είχε επισκεφθεί το Σκλαφάνι πέρυσι. Είχε σοβαρότατα προβλήματα με τη μήτρα της (ενδομητρίωση, ινομυώματα κλπ) και πολύ πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου.

   Είχε 100% αποκλεισμένη άζυγο που έμεινε ανοιχτή μόνο με stent και 90+% αποκλεισμένη αριστερά νεφρική.

   Μπορεί να είναι τυχαίο, αφού με ένα και μοναδικό περιστατικό είναι παντελώς χαζό και αντιεπιστημονικό να βγαίνουν συμπεράσματα, αλλά το θεωρώ σαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον hint. Μπορεί να είναι και 100% ασχετο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα.

 14. Η σαμπάνια είναι μία υπόσχεση που θα εκπληρωθεί αύριο. Independence Day, και θα γιορταστεί με πυροτεχνήματα, ίσως πάμε στο Empire State Building να τα δούμε.

  Μήτσο, ο Sclafani έκανε την υπόθεση πως, επειδή σε όσους ασθενείς είναι κλειστή η νεφρική το αίμα της χρησιμοποιεί το δίκτυο της αζύγου, της ανιούσας οσφυικής και της φλέβας της ωοθήκης, πιθανόν να έχεις συμπτώματα από επιβάρυνση αυτων των φλεβών. Στην περίπτωση που επιβαρύνεται η άζυγος, επιβαρύνεται άμεσα η σκλήρυνση (σπονδυλική στήλη), ενώ σε περίπτωση που επιβαρύνεται η φλέβα της ωοθήκης, υπάρχει βιβλιογραφία, άσχετη με CCSVI, που λέει πως το σύνδρομο του Καρυοθραύστη (Nutcracker) προκαλεί δυσπαρεύνια (πόνο στη σεξουαλική επαφή), δυσμηνόρροια (πόνο στην περίοδο), συμφόρηση στην πυέλο και συμπτώματα κιρσών στην περιοχή. Δεν έχω τίποτα από αυτά, αλλά έχω MS/CCSVI. Ο Sclafani πάει την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα, και λέει πως η επιβάρυνση της φλέβας της ωοθήκης πιθανόν προκαλεί και προβλήματα γονιμότητας, όταν η στένωση της νεφρικής είναι μεγαλύτερη του 90% και η φλέβα της ωοθήκης διογκώνεται αφύσικα. Σε μένα, είναι διογκωμένες και η άζυγος, και η ανιούσα οσφυική, και η φλέβα της ωοθήκης – δευτερεύοντα σημάδια πως υπάρχει νεφρική στένωση. Η γνώμη του Sclafani είναι πως πρέπει, τόσο για την MS όσο και για το CCSVI, να βάλω στεντ εκεί, αλλά σεβάστηκε το φόβο μου χτες. Σήμερα έστειλα μήνυμα στον Schelling, και περιμένω απάντηση. Νομίζω δε θα το γλιτώσω.

  Όπως λέει και ο sou, η περίπτωσή μου είναι απόδειξη πως το CCSVI υπάρχει ως αυτόνομη πάθηση, αφού τα συμπτώματα που μου δίνει είναι πονοκέφαλοι και ημικρανίες που υποχωρούν με αγγειοπλαστική. Δεν είναι εστίες, δεν είναι υποτροπές, είναι ένα αίσθημα “δε νιώθω καλά”, που όταν μένει αθεράπευτο, οδηγεί σε νευρολογικές βλάβες.

 15. ειστε εκει τωρα!

 16. Με άλλα λόγια η ΣΚΠ δεν υπάρχει σαν νοσολογική οντότητα, παρα μόνο σαν μια επιπλοκή της ΧΕΝΦΑ.

  Καλή σου ανάρρωση και καλή επιστροφή!

  • Έτσι ακριβώς. Μία είναι η ασθένεια, λέγεται CCSVI και προκαλεί από πονοκεφάλους μέχρι παραπληγία.

   Στη “σκλήρυνση” βέβαια δεν αναγνωρίζονται οι πονοκέφαλοι ως σημάδι επιδείνωσης, ενώ στη δική μου περίπτωση οι πονοκέφαλοι ήταν άμεσο σημάδι πως κάτι άλλαξε στη ροή.

   H “ΣΚΠ” δεν υπάρχει αν δεν υπάρχει ΧΕΝΦΑ.

 17. καλη επιστροφη μαρια και καλη αναρρωση!
  θα παρει πολυ ακομα να μαθουμε ολα γυρω απο την κατασταση αυτη…

 18. Ευχαριστώ kate. Δείτε εργασία που βρήκα, και που συνδέει το σύνδρομο Nutcracker με ημικρανίες και πονοκεφάλους, αλλά και με σοβαρότερα προβλήματα στην κοιλιακή χώρα και τη σπονδυλική στήλη:

  Από το φαινόμενο Nutcracker της αριστερής νεφρικής φλέβας στο σύνδρομο πυελικής συμφόρησης ως αιτίας ημικρανιών, πονοκεφάλου, κοιλιακού και ραχιαίου άλγους και δυσλειτουργίας των οργάνων στην πύελο

  The proposed theory might influence the current understanding of such frequent and difficult to treat diseases as chronic back pain, headaches, frequent cystitis, enuresis, abdominal pain, flank pain and might spur new theories of arterial hypertension, placental insufficiency, prostate diseases and myelopathies.

  Η απάντηση του Dr. Schelling είναι υπέρ στην τοποθέτηση στεντ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν είναι τόσο ο κίνδυνος του στεντ που πρέπει να μας ανησυχεί, όσο το γεγονός ότι υπάρχει μικρή ανάλυση στις μαγνητικές μας και οι πραγματικές βλάβες στη σπονδυλική στήλη δε φαίνονται.

  Ουφ…

 19. Dikaioume na kanw tis ilithies erwthseis mou:
  – Pou einai auth h nefrikh fleba kai ti sxesh mporei na exei me ton egkefalo (p.x. an einai polu xamhla sto swma kai reflux na uparxei poso pithano einai na ftasei auto to ston egkefalo?)
  – Ston egkefalo uparxei to gnwsto blood-brain barrier. Uparxei kati analogo sthn spondulikh sthlh? an nai pws legetai.
  Endiaferon fainetai to paper, exei kaneis prosbash na mou to steilei?

 20. mortal_engine

  To Blood Brain Barrier υπάρχει σε όλο το ΚΝΣ, εγκέφαλο και σπονυλική στήλη.

  Η νεφρική φλέβα βρίκεται κάτω από το διάφραγμα, έχει μήκος 7-8 εκατοστά, είναι σχεδόν οριζόντια και καταλήγει στην κάτω κοίλη φλέβα. Δες Ευρετήριο Όρων -> Άζυγος.
  Κάθε νεφρική φλέβα βγάζει περίπου μισό λίτρο αίμα κάθε λεπτό. Αυτό κανονικά πρέπει να πάει κατευθείαν στην κάτω κοίλη φλέβα και μετά στην καρδιά. Λόγω συμπίεσης το αίμα ανακατευθύνεται σε παράπλευρα δίκτυα. Τα βασικότερα είναι η δεξιά ανιούσα οσφυική που γίνεται άζυγος και η φλέβα γεννητικών οργάνων (ωοθήκες ή όρχεις). Το πλεόνασμα αίματος στην οσφυική εμποδίζει τη σωστή αποχέτευση της κάτω σπονδυλικής στήλης αφενός, αφετέρου, λόγω του μεγάλου όγκου αυτού του πλεονάσματος, δημιουργεί προϋποθέσεις παλινδρόμησης εντός της σπονδυλικής στήλης. Η απότομη όμως αύξηση του αίματος στην κάτω σπονσυλική στήλη φουσκώνει τις επισκληρίδιες φλέβες και εκτοπίζει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό που αναγκάζεται να μετατοπιστεί προς τα πάνω και μέσα στο κεφάλι.

 21. Crystal clear…Euxaristw.

  • to katebasa telika to paper

   • Mitso, εσύ που είσαι φιλότιμος, και φιλομαθής και … διεθνής, κάνε έναν κόπο σε παρακαλώ να δεις αν έχεις πρόσβαση στην παρακάτω εργασία – εγώ δεν έχω.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21683388

    Αφορά τη θεραπεία του Nutcracker και το patency του στεντ πέρα από την πενταετία.

    Thank you in advance!

    Δείτε και αυτό: Patients with nutcracker phenomenon are usually young and slim, and the diagnosis can be made by ultrasound.

    http://ndt.oxfordjournals.org/content/20/9/2009.1.full

    (για πόσο ακόμη θα “πληρώνω” το γεγονός ότι μία ζωή πρόσεχα το βάρος και τη διατροφή μου, ω άσπλαχνο σύμπαν?)

    Συγνώμη για το overload πληροφοριών, αλλά περνάω… νεφρική κρίση.

    By the way, δεν ελέγχουν όλοι οι επεμβατικοί τη νεφρική φλέβα. Κάποιοι θεωρούν τη στένωση σημαντική, μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα και στην άζυγο. Υπάρχει το φαινόμενο Nutcracker, στένωση χωρίς συμπτώματα δηλαδή, και το σύνδρομο Nutcracker, στένωση με συμπτώματα. Ένας ασθενής με στένωση νεφρικής και σκλήρυνση έχει σύνδρομο ή φαινόμενο Nutcracker? Κατά τη γνώμη του Σκλαφάνι, σύνδρομο. Υπάρχουν πέντε ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ του στεντ στη νεφρική:

    1. greater than 90% stenosis
    2. opacification of the collaterals to the spine
    3. symptoms such as hypertension, proteinuria, chronic fatigue,
    4. pelvic congestion syndrome or varicoceles
    5. CCSVI

    Για τη σημασία της νεφρικής στένωσης, σε σχέση με μία κλειστή άζυγο ταυτόχρονα, πρωτομίλησε φυσικά ο Zamboni:

    Particularly, the collateral circle
    between the AZY and the inferior vena cava, via the left renal vein is particularly relevant in course of CCSVI. The AZY in the MS group was obstructed in 86% of cases. Most cases involved membranous obstruction of the junction with the superior vena cava, twisting, or, less frequently, septum and atresia (Zamboni et al., 2009a). In such cases, descending venography documented a reflux flow along the AZY system, which re-enters into the caval system through
    the hemiazygous-lumbar anastomosis with the left renal vein.

    Από: Venous Collateral Circulation of the Extracranial Cerebrospinal Outflow
    Routes.

    Η άζυγος, δηλαδή, είναι φυσική παράπλευρη της νεφρικής, όταν η τελευταία είναι κλειστή, και η νεφρική φυσική παράπλευρη της αζύγου, όταν η άζυγος είναι κλειστή. Με δεδομένο πως η πλειοψηφία των ασθενών με σκλήρυνση έχει εμπόδια ροής στην άζυγο, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχεται η νεφρική φλέβα. Ταυτόχρονη στένωση και των δύο είναι πολύ πιο τραυματική για τη σπονδυλική στήλη.

 22. Άσχετο αλλά και ταυτόχρονα τόσο σχετικό: όταν η επιστήμη (μάλλον) επιβεβαιώνει το μποζόνιο του Χιγκς, επιτρέπεται να επιδεικνύεται τέτοια στασιμότητα και στενοκεφαλιά όπως αυτή που παρουσιάζουν οι νευρολόγοι;

 23. Χαχα! Αυτό στην Αμερικη λέγεται creationism: ναι, υπάρχει το σωματίδιο του Higgs, αλλά και αυτό ο Θεός το δημιούργησε.

  Λέω να δημιουργήσουμε μία τράπεζα με φλέβες προς μεταμόσχευση, από τις σφαγίτιδες των νευρολόγων. Μόνο έτσι εξιλεώνονται, κατά τη γνώμη μου.

  Όχι, δεν υπερβάλλω.

Leave a Comment