Αγγειακή παθολογία στην Alzheimer’s

Λένε πως αγγειακοί παράγοντες μπορεί να συσχετίζονται με νευροεκφυλστικές ασθένειες, όπως η Alzheimer’s, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει μελετηθεί ποτέ σοβαρά.  Η παρούσα έρευνα, με αντικείμενο μελέτης 5715 περιπτώσεις Alzheimer’s, έναντι άλλων παθολογιών, κατέληξε πως ανάμεσα σε πλήθος νευροεκφυλιστικών ασθενειών, αγγειακοί παράγοντες που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο σχετίζονται σημαντικά με την άνοια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που ήδη παρουσιάζουν κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλες διαταραχές της μνήμης μπορούν να επωφεληθούν από αποτελεσματικές θεραπείες που διατίθενται σήμερα για τη μείωση των αγγειακών προβλημάτων. Έτσι, η έγκαιρη αντιμετώπιση των αγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, και η υιοθέτηση μιας «υγιούς καρδιάς», διατροφής καθώς και άσκησης στη μέση ηλικία μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την εμφάνιση της άνοιας που οφείλεται στη νόσο Alzheimer και τη νόσο του Πάρκινσον.

Contribution of cerebrovascular disease in autopsy confirmed neurodegenerative disease cases in the National Alzheimer’s Coordinating Centre

«Ενώ υπήρχαν ενδείξεις ήδη ότι αγγειακοί παράγοντες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αυτή είναι η πρώτη μελέτη για να συγκρίνει το βάρος αυτών των παραγόντων σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες με πολλαπλές ή διαφορετικές προελεύσεις», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της έρευνας John Q. Trojanowski , MD, PhD, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και καθηγητής Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής. “Μας εξέπληξε ότι βρήκαμε μια τέτοια ισχυρή σύνδεση αγγειακής νόσου με την Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα σε νεότερους ασθενείς, σε σύγκριση με άτομα με άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Σχεδόν το 80 τοις εκατό των πάνω από 4.600 ασθενών με νόσο του Alzheimer έδειξαν κάποιο βαθμό αγγειακής παθολογίας   σκληρά ή μπλοκαρισμένα αιμοφόρα αγγεία, νεκρούς ιστούς λόγω της έλλειψης παροχής αίματος, ή αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Leave a Comment