Η δομή των ελαττωματικών βαλβίδων

Με μία καινοφανή εργασία ο Dr. Zamboni επιβεβαιώνει πως η δομή των βαλβίδων των ασθενών με CCSVI/MS (τα δείγματα συνελέχθησαν έπειτα από χειρουργική επέμβαση στους μύες των ασθενών) είναι πραγματικά διαφορετική από τη δομή των βαλβίδων των υγιών, αφού μόνο στους πρώτους εντοπίζεται παντελής απουσία ενδοθηλιακών κυττάρων και ανώμαλη επιφάνεια – δείτε εικόνες στην εργασία.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ήταν τόσο εμβρυολογική ανωμαλία, όσο και αποτέλεσμα θρόμβωσης/τραυματισμού/παλίνδρομης ροής στην περιοχή (το τελευταίο ισχύει με την υπόθεση πως το CCSVI επιδεινώνεται στον χρόνο).  Σε καμία περίπτωση, όμως, το εύρημα δεν οφείλεται στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο των ασθενών με σκλήρυνση, αφού στην περιοχή των ελαττωματικών βαλβίδων δεν υπάρχει εισροή κυττάρων του ανοσοποιητικού.  Οι συγγραφείς φαίνονται ξεκάθαροι πως το εύρημα πιστοποιεί την νοσολογική οντότητα του CCSVI.

Ultrastructure of internal jugular vein defective valves

  1. Despite the novelty of the findings, our study is inconclusive and cannot explain whether the loss of endothelial cells is primary or caused by altered haemodynamic forces or by post-thrombotic/inflammatory remodelling. Further studies are warranted to determine the pathogenesis of these venous abnormalities.
    εδω περιγραφονται τα παντα
    τι αλλο θέλουμε?

  2. Τίποτα pelopida. Προτείνω οι φίλοι ασθενείς του φόρουμ που επισκέπτονται ακόμη νευρολόγους να τυπώσουν τα ευρήματα στις εικόνες αυτές της εργασίας και να τα δείξουν στον πεφωτισμένο νευρολόγο τους, όταν τον δουν.

    Πέρασαν πέντε χρόνια και ακόμη να δουν πως έχουμε χαλασμένες φλέβες.

  3. Πολύ καλό που αρχίζουν σιγά σιγά να χρησιμοποιούν και άλλες τεχνικές, όπως SEM, για την επίλυση του προβλήματος.

Leave a Comment